Terapia cu lumina, sau fototerapia, foloseste lumina ultravioleta artificiala controlata pentru a ajuta la reducerea simptomelor si la incetinirea evolutiei afectiunilor obisnuite ale pielii, cum ar fi eczema, psoriazisul si vitiligo (pete depigmentate ale pielii).

Lampile cu ultraviolete produc radiatii UV atent masurate, mult mai puternice decat acelasi tip de radiatii din lumina solara naturala. Acestea pot fi aplicate asupra intregului corp sau doar asupra zonei care are nevoie de tratament.

De obicei, procedura este efectuata de catre un medic specialist, in cadrul unui spital sau al unei clinici de dermatologie, si consta in sedinte scurte, dar regulate – de doua sau trei ori pe saptamana – timp de cateva luni.

Cum functioneaza?

In caz de eczeme, psoriazis sau vitiligo, lumina ultravioleta opreste pielea sa se inflameze foarte mult. Tratamentul cu lumina limiteaza, de asemenea, supraproducerea celulelor pielii care se acumuleaza in formarea placilor de piele dura intalnite in psoriazis.

Fototerapia poate fi folosita si pentru alte afectiuni ale pielii, cum ar fi unele tipuri de limfom, pitiriazis (dermatoza caracterizata prin roseata difuza si descuamare) sau lichen plan (eruptie necontagioasa insotita de mancarime).

Tipuri de radiatii UV

Radiatia ultravioleta poate avea diferite lungimi de unda. In timpul fototerapiei sunt utilizate doua forme – ultraviolete A (UVA) si ultraviolete B (UVB). In lumina naturala, UVA este radiatia care bronzeza pielea si poate, pe termen lung, sa o deterioreze. UVB este cauza principala a arsurilor solare. Desi terapia cu lumina foloseste aceste raze, utilizarea lor se face in mod controlat, astfel incat sa fie cat mai sigure.

Pentru a trata afectiunile pielii, UVA este de obicei utilizata impreuna cu un produs chimic numit psoralen, obtinut din plante. Acest lucru face ca pielea sa devina mai sensibila la lumina. Psoralenul cu UVA este cunoscut sub numele de PUVA.

PUVA este un tratament mai intens, recomandat indeosebi daca tratamentul cu UVB nu a functionat. Dar poate fi o optiune mai buna pentru afectiuni specifice, cum ar fi psoriazisul pustular sau cand placile psoriazisului sunt deosebit de groase si albe. Functionează bine pentru eczeme moderate pana la severe, in special pe maini si picioare.

Poate oricine sa faca fototerapie?

Dermatologul poate sugera fototerapia numai daca alte tratamente, cum ar fi cele cu emolienti (hidratanti) sau creme medicamentoase nu au functionat. Unele afectiuni ale pielii sunt tratate cel mai bine prin fototerapie. Terapia cu lumina poate fi facuta in combinatie cu alte tratamente, inclusiv cu cele medicamentoase.

Tratamentul cu ultraviolete B (UVB) este in general sigur pentru copii, femei insarcinate sau pentru cele care alapteaza. Psoralenul cu UVA (PUVA) nu este potrivit pentru copii si nu este recomandat gravidelor sau femeilor care incearca sa ramana insarcinate. PUVA poate fi de asemenea impropriu persoanelor cu probleme hepatice sau renale severe. Pentru ca aceasta terapie sa fie eficienta, necesita participarea la sesiuni regulate de fototerapie. In plus, din cauza echipamentului folosit, pacientul trebuie sa fie capabil sa stea in picioare, fara ajutor, cel putin 10 minute. Este posibil ca fototerapia sa nu fie recomandata pacientilor care au avut cancer de piele sau risca sa il dezvolte.

De asemenea, este posibil ca terapia cu lumina sa nu poata fi aplicata persoanelor care iau medicamente ce afecteaza sistemul imunitar sau sensibilitatea la lumina soarelui.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • thirteen + 19 =