Terapia fotodinamica (PDT) este un tratament care implica utilizarea de medicamente sensibile la lumina si o sursa de lumina, pentru a distruge celulele bolnave. PDT este utilizata pentru tratarea diferitelor afectiuni dermatologice, oftalmologice sau care tin de medicina orala, precum si pentru tratarea anumitor tipuri de cancer.

Separat, medicamentul si sursa de lumina sunt inofensive, dar cand medicamentul este expus la lumina, acesta se activeaza si provoaca o reactie care dauneaza celulelor din apropiere. Acest lucru permite ca zonele mici de tesuturi bolnave sa fie tratate fara a fi nevoie de interventie chirurgicala.

PDT are in principal trei etape:

 1. Mai intai, se aplica sau se administreaza un medicament sensibil la

  lumina. In functie de zona tratata, medicamentul poate fi o crema, o injectie sau o bautura speciala.

 2. A doua etapa presupune o perioada de incubatie, care da ocazia medicamentului sa se acumuleze in celulele bolnave. Aceasta perioada de incubatie poate dura de la cateva ore, pana la cateva zile.
 3. In cele din urma, tesutul-tinta este expus la lumina (cu o lungime de unda specifica) care activeaza medicamentul fotosensibilizant. Mecanismul prin care tesutul este distrus pare sa depinda de prezenta moleculelor de oxigen activate.

Printre afectiunile tratate cu PDT se numara:

 • keratoza actinica – pete uscate, scalabile de piele, cauzate de leziuni provocate de expunerea la soare, care ar putea deveni canceroase daca nu sunt tratate
 • boala Bowen – o forma timpurie de cancer de piele
 • carcinom bazocelular – un tip de cancer de piele
 • degenerescenta maculara – afectiune a ochiului care poate duce la pierderea vederii
 • esofagul Barrett – modificari ale celulelor din mucoasa esofagului inferior, care ar putea deveni canceroase daca nu sunt tratate
 • cancerul esofagian, cancerul la nivelul gurii si cancerul pulmonar – PDT poate vindeca unele forme de cancer daca este utilizat in stadiile incipiente, sau poate ameliora simptomele, in cazuri mai avansate.

Surse: medicinenet.com; nhs.uk

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • 2 + 14 =