Daca va deschideti propriul cabinet de fizioterapie sau aveti in vedere achizitionarea unei noi mese de tratament, numeroasele optiuni va pot ingreuna alegerea. In doar 10 minute, acest articol isi propune sa va scape de acest stres si va ajuta sa creionati configuratia optima.  

Functii necesare si optiuni

O masa de tratament vine in multe variante si cu diferite functii. Functiile existente si oportunitatea alegerii acestora este prezentata in cele ce urmeaza. Pentru o imagine cat se poate de completa, optiunile sunt discutate din diferite perspective: medic, pacienti, cabinetul si, bineinteles, bugetul de care dispuneti. Luati un pix si hartie si notati, in doua coloane, functiile de care aveti nevoie si optiunile dorite. Dupa parcurgerea acestui articol, tot ce trebuie sa faceti este achizitia propriu-zisa.

Functionalitatea din perspectiva tratamentului

Masa joaca un rol central si indispensabil in tratament. Calitatea si confortul va vor face munca mult mai placuta. Prin urmare, luati in considerare mai intai cine va folosi masa de tratament: doar dumneavoastra sau colegii dumneavoastra? Si ce specializari sunt implicate?

Un kinetoterapeut geriatric poate dori sa lucreze cu o masa lata, in timp ce un osteopat poate prefera o masa de tratament ingusta. Sau alegeti confortul unei mese (mai late) cu suporturi laterale retractabile pentru a gazdui mai multe specializari?

Partile ajustabile

Exista mese de tratament cu doua, trei sau patru sectiuni si, prin urmare, pot fi instalate in pozitii diferite. Ce optiuni ati dori: Pozitia de drenaj postural? Pozitia de flexie a genunchilor? Sectiune lunga pentru cap sau pentru picioare?

Aproape orice este posibil astazi. Si, daca vine vorba de controlul mesei: acesta sa fie manual sau electric, dintr-un singur loc sau de oriunde din jurul mesei? Controlul manual nu este neaparat dificil sau solicitant, dar se poate face doar cu o sarcina relativ mica pe masa (pentru anumite sectiuni). La reglarea inaltimii mesei, insa, pacientul va fi nevoit sa coboare de pe aceasta. Daca nu doriti sa ingreunati lucrurile inutil pentru pacientul dumneavoastra, controlul electric este alegerea potrivita. In plus, un control accesibil de oriunde din jurul mesei face manevrarea si mai usoara.

Reglarea inaltimii

In scop ergonomic, masa trebuie sa fie reglabila pe inaltime. Doua aspecte sunt importante aici. In primul rand: cat de jos, respectiv cat de sus ar trebui sa poata ajunge? Nu este vorba doar de inaltimea dvs. sau a colegilor dvs., ci si de tehnicile de tratament pe care intentionati sa le utilizati.

In al doilea rand: doriti sa reglati inaltimea mesei manual (hidraulic) sau electric? Cu un sistem actionat de o pompa hidraulica nu depindeti de energia electrica, dar va trebui sa faceti un efort fizic pentru a ridica masa. Veti fi scutit, in schimb, de acest efort, cu un sistem electric. Daca vreti sa fie si mai usor, exista pe piata o masa de tratament cu setari de memorie programabile.

Mobilitate, stabilitate, tratament

Optati pentru o masa de tratament cu sau fara roti? Rotilele faciliteaza rearanjarea sau curatarea camerei de tratament, dar in acelasi timp pot afecta stabilitatea mesei. Daca rotilele sunt necesare, verificati cum este asigurata stabilitatea cadrului. Apoi, cat de solida ar trebui sa fie suprafata de tratament? Alegeti un blat tapitat moale, de exemplu, pentru o sesiune confortabila de terapie a edemului? Sau ar trebui sa fie mai ferm, pentru manipulari chiropractice? Daca cerintele pentru diverse specializari sau discipline de tratament sunt prea variate, mai exista optiunea de a achizitiona mai multe mese diferite.

Confortul din perspectiva pacientului

Masa de tratament nu trebuie sa fie functionala si confortabila doar pentru terapeut, ci si pentru pacient. In ceea ce priveste functionalitatea, principalul lucru de luat in considerare este posibilitatea pozitionarii la un nivel suficient de jos, pentru a usura accesul pacientilor varstnici sau cu dizabilitati. Asigurati-va ca nu luati in considerare doar propriile nevoi atunci cand alegeti o masa cu inaltime reglabila. In ceea ce priveste confortul, blatul tapitat nu trebuie sa fie neaparat moale, deoarece exista modalitati de a face un blat ferm mai confortabil.

Puteti alege o masa cu elemente de incalzire integrate, sau poate cotiere reglabile pentru mai multa relaxare in pozitia culcat. In acest din urma caz, o optiune binevenita este, de asemenea, un decupaj pentru fata. Pentru un plus de confort si igiena pentru pacient, este disponibila o perna (suport) de fata detasabila si dezinfectabila, care se insereaza in decupaj, fara a va ingreuna activitatea.

Profesionalism din perspectiva practicii

Cand cautati masa de tratament potrivita, luati in considerare si caracteristicile practicii dumneavoastra. Poate ca o masa mare de tratament pur si simplu nu se potriveste in cabinet. Sau poate nu aveti o priza in podea si nu puteti tine cablul la vedere sub masa. Alegeti o masa cu pompa hidraulica sau o masa cu baterie. In orice caz, evitati sa aveti un cablu de la masa la perete. Nu numai ca este nesigur, dar arata si dezordonat, iar un aspect profesionist si primitor este o cerinta absoluta, mai ales acum cand concurenta este tot mai mare. Pacientii sunt critici si articulati. O experienta generala pozitiva este importanta pentru o evaluare finala a practicii dumneavoastra. O masa ingrijita si eleganta este o necesitate absoluta.

De asemenea, ar trebui sa va ganditi cu atentie la culoarea tapiteriei si la culoarea si materialul cadrului. Daca vreti sa aveti o masa cu ceva in plus, puteti alege un model cu banda de lumini LED sub cadru. Cu siguranta va veti face remarcat.

Bugetul din perspectiva proprietarului

Nu in ultimul rand: bugetul. Daca bugetul dvs. nu este (inca) atat de mare, tineti minte ca zicala „calitatea plateste” de fapt inseamna ceva. Pentru o calitate accesibila (de top), ar trebui sa cautati raportul optim pret-calitate. Asigurati-va ca aveti informatii fiabile despre durata de viata a mesei de tratament, acordati atentie perioadei de garantie si alegeti de preferinta un furnizor cu un serviciu post-vanzare. Daca nu o veti face, iar o componenta se strica sau masa se uzeaza neasteptat de repede, veti fi pe cont propriu. Acest lucru este valabil si daca alegeti o masa de tratament la mana a doua, chiar daca este de la o marca de calitate. La urma urmei, nimic nu este rezistent la uzura. Asigurati-va ca stiti cat de veche este masa si cat de intens a fost folosita. Dar chiar si cu aceste informatii, o achizitie la mana a doua este si va ramane un risc.

In cele din urma, amintiti-va ca daca masa dvs. nu functioneaza corect sau daca blatul tapitat este intr-o stare proasta si/sau inconfortabila, acest lucru va va scadea din profesionalism si reputatie. Increderea pacientului in dumneavoastra si in practica dumneavoastra contribuie la efectul tratamentului. Cu cat este mai mica increderea, cu atat vor fi mai putine rezultatele si satisfactia. Ultimul lucru pe care il doriti este sa pierdeti pacienti. Poate ca nu va fi atat de rau, dar chiar vreti sa fiti supus la aceasta incercare?

Totul e clar despre dorintele tale?

Daca totul este clar, acum ar trebui sa aveti lista cu toate functiile necesare si optionalele pe care le doriti pentru masa dumneavoastra de tratament si este momentul sa o cumparati. Daca mai aveti nevoie de ajutor pentru a alege cea mai buna masa de tratament pentru cabinetul dvs., va rugam sa contactati un partener Gymna din zona dvs. sau adresati-va intrebarile aici. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • eighteen − fourteen =