Efectele pozitive ale caldurii aplicate asupra corpului uman sunt cunoscute si folosite de multa vreme pentru sustinerea tratamentelor de fizioterapie. Caldura poate fi aplicata atat superficial, cat si in profunzime.
In cazul tratamentului termic superficial, caldura patrunde in corp pana la maximum 1 cm, indusa de exemplu de catre un pachet fierbinte, o folie cu parafina sau de utilizarea unei lampi cu infrarosu. Tratamentele termice profunde permit caldurii sa patrunda in corp la adancimi de 3 pana la 5 cm si pot fi realizate prin diatermie, fie aceasta cu unde scurte, ultrasunete sau terapie TECAR.
Ce este diatermia?
Pe scurt, diatermia este producerea de „caldura interna prin curenti electrici puternici de inalta frecventa”. Cu alte cuvinte, generarea de caldura in organism prin curenti electrici si/sau electromagnetici. Aceasta energie electromagnetica este neionizanta (insemnand ca nu afecteaza structura celulei). Descriem mai jos diferite forme de diatermie.
Diatermia cu unde scurte
Diatermia cu unde scurte este aplicarea in scop medicinal a energiei electromagnetice. Undele patrund adanc in organism si pot avea efecte termice (imbunatatirea fluxului sanguin) si efecte a-termice (la nivel celular). In mod colectiv, ambele efecte pot avea un impact fiziologic semnificativ. Frecventa tratamentului este de obicei de 27,12 MHz.
Dispozitivul de tratament cu unde scurte – Gymna Thermo 500+ are o interfata de utilizator simpla, cu o configurare rapida si gazduieste atat terapia cu unde scurte continua, cat si in impulsuri. In plus, intensitatea poate fi complet ajustata in functie de nevoile pacientilor.
Terapia cu ultrasunete
Terapia cu ultrasunete foloseste vibratii mecanice cu o frecventa mai mare de 20 kHz. Cand sunt aplicate continuu, vibratiile mecanice din tesut creeaza in esenta un efect termic, care reduce durerea, promoveaza relaxarea musculara si recuperarea. In plus, poate fi tratata cu usurinta inflamatia ligamentelor situate mai adanc (pana la 2 cm). Ca urmare, edemul si durerea pot fi reduse in doar cateva sedinte. Acest tip de tratament foloseste o frecventa de 1 sau 3 MHz.
Aparatul pentru terapie cu ultrasunete – Gymna Pulson 400 combina solutii inteligente cu tehnologia de ultima ora. Dispozitivul este in mod constant actualizat cu cele mai noi dezvoltari stiintifice si, ca urmare, tratamentele sunt intotdeauna bazate pe dovezi. Ecranul tactil color face ca dispozitivul sa fie usor de utilizat, iar sistemul de terapie ghidata (GTS) il ajuta pe terapeut sa aleaga un tratament adecvat.
Terapia TECAR
Terapia TECAR combina diatermia de contact si electroterapia si este o forma distincta de diatermie cu unda lunga, cel mai penetrant tip de diatermie. Aceasta aplicatie stimuleaza circulatia sangelui si procesul de vindecare al organismului, reducand astfel semnificativ timpul de recuperare a afectiunilor acute si cronice. Spectrul de lungimi de unda terapeutica variaza de la 300 KHz la 1,2 MHz.
Echipamentul de terapie TECAR – Gymna Care 300 functioneaza cu o aplicatie pe iPad-ul inclus in dispozitiv, ceea ce inseamna ca dispozitivul dvs. este intotdeauna actualizat. Aparatul gazduieste un mod pulsat pentru o crestere mai putin pronuntata a temperaturii, ceea ce este crucial pentru tratamentele intr-o faza mai acuta. Dispozitivul ofera cinci frecvente de operare prestabilite, intre 300 kHz si 1MHz, permitand terapeutului sa aleaga cea mai buna frecventa posibila pentru fiecare pacient. In plus, aparatul vine cu multe accesorii, oferindu-i multe aplicatii.
Efectele diatermiei asupra corpului uman
Efectele fiziologice primare si beneficiile utilizarii diatermiei includ:
- imbunatatirea circulatiei si fluxului sanguin
- imbunatarirea metabolismului
- cresterea temperaturii musculare
- cresterea temperaturii tesuturilor
- modularea durerii
- reducerea rigiditatii tesuturilor
- relaxarea musculara
Indirect, aceste efecte pot imbunatati gama de miscare a articulatiilor.
In literatura de specialitate este descris si un efect fiziologic suplimentar al terapiei TECAR, si anume cresterea schimbului de ioni la nivel celular, care declanseaza o cascada de procese biochimice in celule si accelereaza simultan raspunsul de vindecare.
Ce afectiuni beneficiaza cel mai mult de pe urma diatermiei?
Datorita efectelor sale fiziologice extinse, diatermia poate fi utilizata pentru o gama larga de afectiuni, precum:
- vanatai si entorse
- fracturi
- tendinita, bursita, capsulita si inflamatie articulara
- tulburari musculare si tendinoase
- tulburari ale sistemului vascular si limfatic
- neuropatii
- tesut cicatricial
- reabilitare postoperatorie
- reabilitarea podelei pelvine
- durere acuta si cronica
- circulatie slaba
Desigur, diatermia poate fi complementara pentru alte tehnici de fizioterapie, cum ar fi terapia manuala, terapia reparatorie, terapia fasciei, terapia cu electroliza percutanata si terapia cu unde de soc. (sursa: gymna.com)