Terapia cu unde de soc este o metoda multidisciplinara utilizata in domenii precum ortopedia, fizioterapia, medicina sportiva, urologia, dar si in medicina veterinara. Principalele sale atuuri sunt ameliorarea rapida a durerii si refacerea mobilitatii. Pe langa faptul ca este o terapie nonchirurgicala si nu necesita administrarea de calmante, terapia cu unde de soc este ideala pentru a accelera recuperarea si a vindeca diverse afectiuni care provoaca dureri acute sau cronice.

Mod de actiune
Unda de soc este o unda acustica transportatoare de energie ridicata catre zonele dureroase si tesuturile musculo-scheletale cu afectiuni subacute, subcronice si cronice. Aceasta energie stimuleaza regenerarea si procesele reparatorii ale oaselor, tendoanelor si a altor tesuturi moi.
Energia cinetica a unui proiectil, creata de aerul comprimat, este transferata transmitatorului de la capatul unui aplicator si, mai departe, in tesut.

Efecte medicale

Formarea de noi vase de sange
Fluxul de sange nutritiv este necesar pentru a incepe si mentine procesele reparatorii ale tesutului deteriorat. Aplicarea undelor acustice creeaza microrupturi capilare in tendon si os. Ca urmare, arteriolele sunt remodelate, stimulate sa creasca si se formeaza altele noi. Noile vase de sange imbunatatesc aportul de sange si oxigenarea zonei tratate si sustin vindecarea mai rapida atat a tendonului, cat si a osului.

• Reducerea inflamatiei cronice
Inflamatia cronica apare atunci cand raspunsul inflamator nu este oprit complet. Aceasta poate deteriora tesutul sanatos si duce la dureri cronice. Mastocitele sunt una dintre componentele cheie ale procesului inflamator. Activitatea lor poate fi crescuta folosind unde acustice penetrante.

• Stimularea productiei de colagen
Producerea unei cantitati suficiente de colagen este o preconditie necesara proceselor de reparare a structurilor mioscheletice si ligamentare deteriorate. Terapia cu unde de soc accelereaza sinteza procolagenului. Terapia forteaza fibrele de colagen nou create intr-o structura longitudinala care face ca fibrele de tendon nou formate sa fie mai dense si mai rigide, creand o structura mai ferma.

• Dizolvarea fibroblastelor calcificate
Acumularea de calciu este cel mai adesea rezultatul micro-lacrimilor sau al altor traumatisme ale unui tendon. Undele acustice descompun calcificarile existente. Terapia cu unde de soc incepe decalcifierea biochimica a acumularii de calciu, particulele granulare fiind apoi indepartate de sistemul limfatic.

• Dispersia mediatorului durerii – „Substanta P”
Substanta P este un neurotransmitator care transmite durerea in sistemul nervos central. Aceasta neuropeptida este in general asociata cu dureri intense, persistente si cronice. Undele acustice generate de terapia cu unde de soc scad concentratia de substanta P si declanseaza reducerea durerii.

• Eliberarea punctelor trigger
Punctele trigger sunt cauza principala a durerii de spate, gat, umar si membre. Sunt asociate cu noduli palpabili in benzile intinse ale fibrelor musculare si au sarcomere extrem de contractate. Sarcomerele disfunctionale se contracta atat de strans, incat incep sa isi reduca propriul aport de sange. Acest lucru determină acumularea de produse reziduale care irita terminatiile nervoase senzoriale. Energia acustica livrata de terapia cu unde de soc inverseaza criza metabolică din miofilamente si elibereaza punctele trigger.

Aparatele pentru terapia cu unde de soc si-au dovedit eficienta in cazul a numeroase afectiuni precum: genunchiul saritorului, dureri de umar, epicondilita laterala (cotul tenismenului), pinten calcanean, tulburari ale insertiilor de tendon, tendinopatie cronica, sindrom de stres tibial medial, calcificari, dureri de sold, s.a. (sursa: shockwavetherapy.eu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • 9 + 3 =