Numeroase studii arata ca exercitiile fizice sunt benefice in prevenirea tulburarilor cognitive si a dementei la varste inaintate. Acum, cercetatorii de la Universitatea Goethe din Frankfurt au explorat, intr-unul din primele studii la nivel mondial, felul in care exercitiile fizice afecteaza metabolismul creierului.

Gerontologi si medici sportivi au examinat efectele exercitiilor regulate asupra metabolismului creierului si a memoriei a 60 de participanti cu varste intre 65 si 85 de ani, intr-un studiu controlat, randomizat. Concluzia lor: exercitiul fizic regulat nu numai ca sporeste conditia fizica, dar are și un impact pozitiv asupra metabolismului creierului.

Dupa cum arata cercetatorii in numarul actual al revistei medicale Translational Psychiatry, au examinat cu atentie toti participantii la studiul SMART (Sport si Metabolism la Persoanele in varsta), evaluand parametrii de mișcare, fitness cardiorespirator si performanta cognitiva. In plus, au fost utilizate tomografia de rezonanta magnetica si spectroscopia cu rezonanta magnetica pentru a masura metabolismul creierului si structura acestuia. Dupa aceasta examinare, participantii au efectuat exercitii pe bicicleta de trei ori pe saptamana, pe o perioada de 12 saptamani.

Sesiunile de antrenament de 30 de minute au fost adaptate individual la nivelul de performanta al fiecarui participant. Participantii au fost examinati din nou dupa terminarea programului, pentru a documenta efectele acestei activitati fizice asupra metabolismului creierului, performantei cognitive si structurii creierului. Cercetatorii au investigat, de asemenea, in ce masura exercitiile au condus la o imbunatatire a aptitudinii fizice a participantilor. Studiul a fost realizat de Departamentul de Gerontologie al Institutului de Medicina Generala si al Departamentului de Medicina Sportiva.

Dupa cum era de asteptat, activitatea fizica a influentat metabolismul creierului, impiedicand o crestere a colinei. Concentratia acestui metabolit creste adesea ca urmare a pierderii crescute de celule nervoase, ce apare de obicei in cazul bolii Alzheimer. Exercitiul fizic a condus la concentratii stabile de colina cerebrala.

Sanatatea fizica a participantilor s-a imbunatatit, acestia inregistrand o crestere a eficientei cardiace dupa perioada de antrenament. In ansamblu, aceste constatari sugereaza ca exercitiile fizice nu numai ca imbunatatesc aptitudinea fizica, ci si ca protejeaza celulele. (articol tradus de pe site-ul medica-tradefair.com)

Intramed Romania importa si comercializeaza aparate de fitness marca Tunturi (biciclete, ergometre, benzi de alergare etc.), dispozitive pentru recuperare si intretinere fizica, precum si platforma vibratoare, aparate profesionale purtand brandul producatorului belgian Gymna Uniphy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • sixteen + twenty =