Ciclist de anduranta, Jonathan (57 de ani) a facut un sprint scurt, fara incalzire, in cadrul unui eveniment de teambuilding desfasurat pe 25 aprilie. Sportivul belgian sprinta la aproximativ 80 la suta din capacitatea sa, cand a simtit o durere puternica in ischiogambieri, senzatie pe care a recunoscut-o de la ruptura de muschi din 1996. Dezamagirea sa a fost imensa, cu atat mai mult cu cat pe 11 mai ar fi trebuit sa participe la un tur de 50 km cu bicicleta, in Ardenele flamande.
Tratament intensiv pentru ruptura de ischiogambieri
“Nicio problema”, au spus cei doi fizioterapeuti ai sai. Cu fizioterapie intensiva, ei sunt de parere ca turneul din 11 mai este un obiectiv viabil, in ciuda prognozei de patru pana la opt saptamani cat ar fi fost necesare pentru reluarea activitatilor sportive de catre cineva cu leziuni similare. Impreuna cu Jonathan, au inceput tratamentele cu comprese reci, terapie TECAR, electroterapie, kinesio-taping, stretching si exercitii fizice. Am vorbit cu Jonathan despre accidentarea, tratamentul si recuperarea sa. Si bineinteles despre tur; si-a atins scopul?
Jonathan, ai suferit o ruptura de ischiogambieri la piciorul drept. Ne poti spune mai multe despre primul ajutor si diagnostic?
„Am simtit dureri groaznice la fiecare miscare a piciorului, dar tot am finalizat evenimentul de team building. Schiopatam, dar am reusit sa merg cu bicicleta acasa, unde mi-am aplicat comprese reci timp de 20 de minute, de mai multe ori. Piciorul nu prezenta niciun semn de vatamare, nici umflare, nici vanatai. Singurul lucru care a iesit in evidenta a fost ca muschiul se simtea foarte incordat.
Cateva zile mai tarziu, o ecografie a scos la iveala o ruptura de 12 cm pe partea interioara a unuia dintre ischiogambierii mei, muschiul semitendinos. Diagnosticul oficial a fost „ruptura de gradul 2”, ceea ce inseamna o ruptura partiala.”
Totusi, ai avut ambitiosul plan de a intreprinde un tur de 50 km cu bicicleta, ce urma sa aiba loc peste doar doua saptamani. Cum credeau fizioterapeutii ca te pot ajuta?
„Mi-au pregatit un program intensiv de fizioterapie, partial realizat de ei si partial de mine, pe baza instructiunilor lor amanuntite. Ei mi-au aplicat terapia TECAR si kinesio taping, in timp ce eu continuam sa imi aplic zilnic comprese reci, sa fac electroterapie (microcurenti) si sa fac exercitii.
Sunt profesor si cercetator, dar pentru ca statul la birou sau mersul erau prea dureroase, am fost gasit temporar inapt pentru munca. Acest lucru a fost regretabil, dar mi-a oferit oportunitatea de a ma concentra in intregime asupra tratamentului meu.”
Ne poti spune ceva mai multe despre tratamentul in cabinetul de fizioterapie?
„Am mers la cabinet de doua ori pe saptamana pentru terapie TECAR si kinesio taping. Am inceput in ziua a 3-a dupa accidentare si am facut un total de patru sedinte de 20 pana la 30 de minute.
L-am intrebat pe terapeut despre specificatiile terapiei TECAR si mi-a spus ca a fost o aplicatie unipolara cu electrozi de dimensiuni medii, in pozitia culcat si placa cu electrod neutru sub picior. A folosit atat metoda capacitiva, cat si cea rezistiva, ambele in modul continuu.
Incepand cu a doua saptamana, am inceput sa folosesc banda kinesiologica, pe gambe pentru drenaj si pe ischiogambieri pentru tonifiere. Purtam banda aproape permanent, renuntand la ea doar cateva ore, din cand in cand, pentru a relaxa pielea. Nu a fost nicio problema sa combin acest lucru cu electroterapia, electrozii fiind plasati intre banda si piele.”
Ai mentionat folosirea compreselor reci, electroterapiei si exercitiilor. Ne poti spune mai multe despre asta?
„Am aplicat o punga cu gheata de cateva ori pe zi, timp de 20 de minute, in primele 6 zile. Dupa ziua a 6-a, am incetat complet sa folosesc gheata. Am aplicat electroterapia, mai precis microcurentii, in fiecare zi. Urmand sfaturile terapeutilor, am plasat electrozii pe partea din fata si din spate a piciorului, dar trebuia sa alternez cu exactitate pozitiile, pentru a trimite curentul prin leziune tridimensional, in toate directiile. In ceea ce priveste setarile, m-au sfatuit sa aleg o latime larga a impulsului, de 0,5 Hz si 600 μA. Dispozitivul a functionat intre 6 si 8 ore pe zi in prima saptamana si 4 ore pe zi in a doua saptamana.
Ultimele patru zile de reabilitare au fost toate dedicate exercitiilor. Mi-am intins ischiogambierii de aproximativ 20 de ori pe parcursul zilei. Mai intai, am flexat scurt muschii, apoi i-am relaxat si i-am intins pana la limita durerii (tehnica de stretching PNF – hold-relax-contract, conform fizioterapeutilor).
De asemenea, m-au invatat cum sa-mi antrenez cel mai bine muschii. Exercitiul consta in aducerea piciorului la fese cu ajutorul unei curele si apoi coborarea usoara a acestuia, ghidata de ischiogambierii flexati. Am facut acest exercitiu de aproximativ 20 de ori pe zi.”
Acesta a fost tot tratamentul? Sau ai facut mai mult?
„Nu am folosit carje sau medicamente. Am luat Traumeel, o substanta homeopata pentru a combate inflamatia si durerea si pentru a stimula procesul de vindecare.”
Ne poti spune cum a decurs procesul de vindecare si, bineinteles, daca ai reusit sa faci turul cu bicicleta?
„Pentru primele zile dupa accidentare, mi-am evaluat nivelul de durere ca fiind 8/10. Dupa cinci zile, durerea a inceput sa scada, atingand un nivel de 1/10 in ziua turului de ciclism din 11 mai. In acea zi, eram pe bicicleta pentru prima data de la accidentare si ma simteam pregatit fizic.
Cu o jumatate de ora inainte de start, unul dintre fizioterapeuti mi-a aplicat o banda noua si am facut o scurta tura de incalzire. In timpul turului, care a avut pietris si mai multe urcari, durerea mea a trecut de la 1/10 inapoi la 7/10. Cu toate acestea, ischiogambierii mei si-au revenit suficient pentru acest efort special, deoarece am reusit sa parcurg cei 50 de km pe deplin, la abia doua saptamani dupa ce am suferit o ruptura de 12 cm. Nu cred ca acest lucru ar fi fost posibil fara terapie si indrumari intensive. Sunt incredibil de recunoscator fizioterapeutilor mei.”
Povestea rupturii musculare a avut un final fericit pentru Jonathan. Sportivii sunt dornici sa-si reia activitatile intr-un timp cat mai scurt, iar cei care fac acest lucru posibil sunt specialistii in fizioterapie care nu ezita sa foloseasca terapii si optiuni de tratament de ultima generatie. (sursa: gymna.com)