Interviu cu prof. Martin Halle, Policlinica pentru Medicina Sportiva Preventiva si Reabilitativa, Universitatea Tehnica din Munchen

Martin Halle

Exercitiul te face mai sanatos – de multe ori chiar si cand esti bolnav. De aceea, medicii nu recomanda aproape niciodata renuntarea la miscare. Chiar si pacientii care sunt pe cale de a primi un transplant de inima pot beneficia de sport. Asa cum rezulta din cele mai multe cazuri, “doza face otrava”. Simone Ernst, jurnalista redactiei Medica.de, l-a intrebat pe prof. dr. Martin Halle,  medic specialist in medicina sportiva,  ce ar trebui sa stie oamenii, in acest sens.

Profesor Halle, acum cativa ani, medicii inca isi avertizau pacientii sa ia o pauza de la miscare atunci cand erau bolnavi. Astazi, exercitiile fizice sunt recomandate in mod expres. Pentru ce tipuri de boli pot fi acestea folositoare?

Martin Halle: Terapia sportiva este importanta pentru o serie de boli diferite. S-au efectuat mai multe studii in ultimii 10 ani, care acum sunt gata sa fie puse in practica. Mai multe companii de asigurari de sanatate recunosc deja exercitiile ca terapie.

Ei incearca sa comunice pacientilor ca exista si alte optiuni – in afara de medicatie – pentru a lupta impotriva bolii lor. Sunt vizate, in primul rand, bolile cardiovasculare, dar si diferite tipuri de cancer, osteoporoza sau dementa. In mare parte, acestea sunt boli cronice inflamatorii, iar antrenamentul fizic este foarte folositor si important in acest context.

Doar cerandu-le pacientilor sa faca exercitii, nu ii va ajuta. Ce trebuie sa ia medicii in considerare pentru a fi in masura sa faca recomandari?

Halle: Ca o chestiune de fapt, ideea nu este de a da sfaturi generale pacientilor, precum “renunta la lift si urca pe scari”. Dimpotriva, este vorba de a face recomandari clare pentru fiecare pacient in parte. Un pacient cu tensiune arteriala ridicata nu poate face jogging de trei ori pe saptamana, timp de o jumatate de ora, deoarece tensiunea arteriala a unora dintre pacienti poate creste excesiv, iar acest lucru nu ii ajuta deloc. Medicatia si inceperea exercitiilor de intensitate scazuta ar avea, probabil, mai mult sens in acest caz. Procedand astfel, presiunea asupra sistemului vascular poate fi controlata, acest lucru avand un efect pozitiv.

Pacientii cu diabet sunt intr-o situatie similara. Exercitiile fizice prea intense pot duce la niveluri crescute de zahar in sange. Cu toate acestea, cu doza potrivita nivelurile ar scadea. Se poate obtine atat un efect negativ, cat si unul pozitiv, cu antrenament. In cazul in care un medic prescrie un plan de exercitii individualizat, anumiti parametri trebuie sa fie testati in prealabil, prin realizarea unei ecocardiografii de stres la efort, de exemplu. Acest lucru va permite sa determinati pulsul optim.

In plus, exercitiul fizic trebuie sa fie coordonat cu medicamentele prescrise. De exemplu, s-ar putea reduce doza de insulina pentru un diabetic care practica mai mult sport, pentru a evita hipoglicemia. Deci, trebuie sa stabiliti daca pacientul este capabil sa faca exercitii. Ce tip de antrenament este potrivit pentru el/ea? Ce nivel de intensitate este corect pentru starea generala a pacientului? Raspunsurile la aceste intrebari determina programul de antrenament individualizat. Acesta este apoi prescris pacientului, prin furnizarea specificatiilor privind tipul si domeniul de aplicare. In unele cazuri, antrenamentul are loc in unitati certificate; daca boala pacientului este de o anumita gravitate, ca in cazul cancerului sau al bolilor de inima, de exemplu.

Este, cu siguranta, nevoie de multa experienta pentru a putea adapta acest tip de terapie. Sunt medici de familie capabili deja sa faca acest lucru astazi?

Halle: Exista intr-adevar inca multe neajunsuri in acest domeniu, deoarece medicina sportiva nu a fost in atentia medicilor un timp indelungat. Aceasta nu a facut parte din pregatirea lor si nu multi medici generalisti petrec foarte mult timp prescriind terapii sportive in practica de zi cu zi. Nu este o practica de rutina pentru multi. Cu toate acestea, constientizarea in acest domeniu a crescut semnificativ in ultimii cinci ani. Medicii pot invata cu usurinta instrumentele acestei profesii; programele vizate sunt disponibile si medicii pot asista specialistii in medicina sportiva.

(sursa text si foto: medica-tradefair.com)

Cititi si: Kinetoterapie si recuperare fizica

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • sixteen − 2 =