Rezistenta acvatica reduce semnificativ grasimea corporala, crescand viteza de mers a persoanelor cu osteoartrita usoara a genunchiului (gonartroza), cum ar fi de exemplu femeile aflate in postmenopauza. Efectul antrenamentului subacvatic asupra vitezei de mers este durabil si se mentine pana la un an dupa ce antrenamentul a incetat.

Cu toate acestea, pentru tinerea sub control pe termen lung a grasimii si a masei corporale, este necesara si o activitate fizica sustinuta. Acest lucru a fost confirmat si de studiul efectuat la Facultatea de Sport si Stiinte ale Sanatatii din cadrul Universitatii din Jyvaskyla, Finlanda, realizat in colaborare cu Spitalul Central Jyvaskyla, Institutul de Biomedicina al Universitatii din Oulu si Departamentul de Ortopedie si Traumatologie din cadrul Universitatii din Helsinki.

Doua grupuri de studiu….

Studiul a urmarit efectul unui program intensiv de antrenament subacvatic cu durata de 4 luni, precum si asocierea dintre activitatea fizica generala desfasurata in timpul liber, structura corporala si capacitatea functionala la femeile aflate in postmenopauza, cu o usoara osteoartrita a genunchiului.

Au fost inscrise in studiu 87 de femei cu varste intre 60 si 68 de ani, cu dureri de genunchi si confirmare radiografica a modificarilor cauzate de gonartroza. Acestea au fost repartizate in doua grupuri, primul efectuand cate 1 ora de exercitii subacvatice intensive la nivelul membrelor inferioare, de 3 ori pe saptamana, iar cel de-al doilea continuandu-si activitatile obisnuite din timpul liber.

La final, activitatea fizica mai intensa din timpul liber a fost asociata doar cu reducerea greutatii corporale, exercitiul subacvatic de intensitate ridicata fiind insa declarat esential atat pentru imbunatatirea capacitatii functionale, cat si a structurii corporale, conform Dr. Ben Waller.

… si o concluzie

Persoanele cu osteoartrita usoara a genunchiului ar trebui sa ia in considerare participarea la antrenamente subacvatice intense, pentru a incetini sau chiar opri progresia efectelor acestei boli.

In cazul osteoartritei genunchiului, atentia se muta de la tratamentul in stadiul final, la prevenirea progresiei acesteia inca de la inceput, cu scopul specific de a reduce necesitatea inlocuirii articulatiilor sau a altor tratamente costisitoare.

Doi factori de risc principali pentru progresia si agravarea durerii si scaderea capacitatii functionale sunt masa corporala ridicata (in special masa de grasime) si viteza mica de deplasare.

Este cunoscut faptul ca exercitiile pe uscat au un efect pozitiv, dar adesea persoanele cu gonartroza evita activitatea fizica din cauza durerii, chiar si in stadiul incipient al bolii. Prin urmare, exercitiile subacvatice sunt o modalitate alternativa de antrenament pentru acestia.

Concluzia acestui studiu este aceea ca scaderea masei corporale si cresterea vitezei de mers, realizate in conditii de siguranta, cu antrenament subacvatic,  sunt suficient de semnificative astfel incat sa previna agravarea simptomelor clinice si sa incetineasca sau chiar sa opreasca pierderea cartilajului. (articol tradus de pe site-ul medica-tradefair.com)

Intramed Romania importa si comercializeaza aparate subacvatice marca HYDRORIDER, printre care bicicletele AQUABIKE EASY LINE si AQUABIKE PROFESSIONAL, sau benzile de alergare AQUATREADMILL EASY LINE si AQUATREADMILL PROFESSIONAL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • 8 + 14 =