wilhelm-bloch-dshs-koeln-halbe_breiteres

Interviu cu Prof. Asociat Wilhelm Bloch (foto), Institutul de Cercetare Cardiovasculara si Medicina Sportiva, Universitatea Sportiva Germana din Köln

Reabilitarea preoperatorie castiga teren in medicina. Ea ajuta la pregatirea pacientilor pentru tratamente si interventii chirurgicale preconizate, avand rolul de a reduce riscurile si complicatiile si ajutand la refacerea mai rapida a acestora.

Prof. Bloch, ce inseamna reabilitarea preoperatorie?

Prof. Wilhelm Bloch: reabilitarea preoperatorie, in cele din urma, se refera la pregatirea pacientilor pentru tratamente programate si interventii.

Cand este reabilitarea preoperatorie utilizata si cine este implicat?

Bloch: Reabilitarea preoperatorie are sens pentru pacientii care sunt deja restrictionati din cauza bolii si sunt, in general, intr-o stare precara de sanatate sau conditie fizica. Aceasta reabilitare utilizata inainte de interventiile chirurgicale are ca scop imbunatatirea starii initiale a pacientului.

In sectorul ortopedic, de exemplu, scopul ar putea fi imbunatatirea mobilitatii articulatiilor, astfel incat pacientul sa fie capabil sa devina din nou activ mult mai rapid dupa operatie. In schimb, in ceea ce priveste medicina interna, obiectivul reabilitarii preoperatorii rezida in principal in imbunatatirea starii generale de sanatate a pacientului, astfel incat el sau ea sa fie capabil sa intre in operatie in forma si sanatos.

Reabilitarea preoperatorie poate fi aplicata si inainte de alte tratamente, cum ar fi chimioterapia, de exemplu; insa acest lucru in prezent se intampla rar. Acestea fiind spuse, aplicarea reabilitarii va continua sa se indrepte treptat si in aceasta directie.

Cat de mult timp necesita reabilitarea preoperatorie?

Bloch: Nu exista un anumit interval de timp specific. Acest lucru depinde in cele din urma de cat timp esti in stare sa astepti inainte de interventie sau tratament. In cazul unei interventii ortopedice programate, de exemplu, in mod empiric exista timp suficient de reabilitare, in timp ce pacientii cu cancer au doar o perioada limitata de timp. In aceste cazuri, va trebui sa decizi ce este mai avantajos: sa astepti, sau sa efectuezi imediat interventia chirurgicala. Cu alte cuvinte, aceasta depinde intotdeauna de fiecare caz in parte. Cu toate acestea, in general se poate spune ca timpul de pregatire dureaza aproximativ patru saptamani, in medie.

In ce masura reabilitarea preoperatorie imbunatateste succesul tratamentului?

Bloch: Reabilitarea preoperatorie poate reduce riscurile si complicatiile in timpul interventiei chirurgicale. In general, pacientii care sunt mai in forma sunt capabili sa suporte mai bine trecerea printr-o interventie chirurgicala si tratamentul in ansamblu. Daca un pacient urmeaza sa aiba o interventie chirurgicala asupra unei articulatii, de exemplu, si prezinta o mobilitate slaba, este bine sa lucreze la aceasta problema inainte. La urma urmei, dupa o interventie chirurgicala, adica dupa inlocuirea unei articulatii, o imbunatatire a mobilitatii dincolo de situatia initiala este rareori posibila. De aceea, este categoric important sa se ia masuri inainte de interventia chirurgicala, pentru a obtine un succes mai mare.

Ce domenii medicale joaca un rol important?

Bloch: Intregul spectru al fizioterapiei, diferitele abordari ale sale, si terapia sportiva sunt parte integranta a reabilitarii preoperatorii.

In ce masura reabilitarea preoperatorie ajuta recuperarea?

Bloch: Reabilitarea preoperatorie si recuperarea postoperatorie sunt doua legaturi consecutive: un pacient care a obtinut deja o forma mai buna inainte de interventia chirurgicala este, in general, capabil sa treaca prin aceasta mai usor si poate incepe recuperarea mult mai devreme. Cu alte cuvinte, pacientul poate fi “reabilitat” in general mai bine si mult mai rapid.

Timpul si efortul reabilitarii preoperatorii merita si din punct de vedere financiar, ca si in cazul medical?

Bloch: Sunt sigur ca reabilitarea preoperatorie este destul de rezonabila. Succesul chirurgical poate fi atins, riscurile reduse si complicatiile in timpul interventiei evitate cu foarte putin efort. Si chiar daca aceasta ar fi eficienta doar intr-un procent mic de cazuri, cu siguranta se justifica, nu am nicio indoiala.

Ce statut are reabilitarea preoperatorie in cercetarea actuala si in aplicatie?

Bloch: Reabilitarea preoperatorie se bucura de un statut in crestere. Acestea fiind spuse, putem valorifica in continuare intregul sau potential, daca o aplicam in mod consecvent si sistematic in medicina. Dupa parerea mea, reabilitarea preoperatorie este ceva ce trebuie pur si simplu sa fie luat in considerare tot mai mult in viitor. (articol tradus de pe site-ul medica-tradefair.com)

In sprijinul recuperarii fizice, Intramed Romania vine cu aparate de Electroterapie, Terapie CombinataUltrasunete, Diatermie, Shockwave-CrioterapieTECAR, MagnetodiafluxLaserterapie, Kinetoterapie sau Balneologie, importate de la firme de renume din domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • four × two =