Interviu cu prof. Herbert Löllgen, membru al Consiliului consultativ pentru MEDICA MEDICINE + SPORTS CONFERENCE
Dupa ce sportul si activitatile sportive in general au fost drastic limitate, pentru a preveni raspandirea COVID-19, locatiile de antrenament isi intampina din nou sportivii de performanta, dar si pe cei care fac sport de agrement. Cu toate acestea, din cauza pandemiei in curs de desfasurare, exista inca restrictii pentru a reduce riscul de infectie. In acest sens, Federatia Europeana de Medicina Sportiva (EFSMA) face unele recomandari pe care profesorul Löllgen le explica mai in detaliu.

Domnule profesor Löllgen, ce grupuri de sportivi au nevoie de un examen medical inainte de a-si putea relua activitatile sportive regulate?
Prof. Herbert Löllgen: Sportivii au nevoie de un control medical daca au prezentat simptome, semne sau s-au confruntat cu un anumit risc de boala in orice fel sau forma, sau daca au fost pozitivi pentru COVID-19. Sportivii care nu prezinta simptome, riscuri sau care nu au teste PCR in asteptare, pot reincepe sportul.
Ce le recomanda EFSMA in mod special persoanelor care prezinta un risc mai mare inainte sau cand isi reiau activitatile sportive regulate?
Löllgen: Recomandam un screening medical preventiv efectuat de catre medicul de medicina sportiva pentru persoanele cu un risc mai mare de imbolnavire severa. Acest screening ar trebui sa includa, de asemenea, testarea cardiaca si un examen neurologic. Le recomandam un examen fizic care sa includa o electrocardiograma (EKG) si o ecocardiograma pentru sportivii cu antecedente cardiovasculare sau suspectati de o boala cardiaca. Ar trebui efectuate teste ale functiei pulmonare, in scopuri de monitorizare, si radiografii toracice in cazurile-limita.
De multe ori ni se cere sa spunem unde ar trebui sa mearga persoanele pentru a fi testate. Majoritatea oraselor germane au asa-numitele centre de testare a virusului COVID-19. Departamentele locale de sanatate pot trimite ulterior sportivii profesioniosti sau pe cei care fac sport de agrement la aceste centre. Dupa evaluarea riscului, se va decide daca sportivul trebuie sa stea in carantina acasa sau daca are nevoie de internare in spital pentru a preveni transmiterea comunitara. In opinia mea, acest aspect este inca incert, deoarece nu este clar ce se va intampla la trei sau patru zile de la testare. Este recomandata monitorizarea prin intermediul platformelor de tele-sanatate sau prin apeluri telefonice. Daca medicii de la centrul de testare a virusului COVID-19 vad un risc crescut, evolutia bolii poate fi, de asemenea, monitorizata printr-o sedere in spital.
Ce masuri de precautie se iau, in ceea ce priveste examinarile si dispozitive medicale, pentru a preveni raspandirea bolii?
Löllgen: Siguranta medicilor, asistentilor tehnici medicali si a membrilor personalului este esentiala pentru a proteja toate partile si pentru a preveni raspandirea infectiei. Toate dispozitivele trebuie dezinfectate intre utilizari. Cu toate acestea, dispozitivele trebuie sterse numai dupa o perioada de asteptare de 20-30 minute pentru a permite depunerea picaturilor respiratorii. Dispozitivele respiratorii prezinta filtre speciale care pot captura virusul. Aceste filtre trebuie schimbate sau igienizate in mod regulat pentru a fi decontaminate si reutilizate. Salile de examinare pot fi mici, ceea ce face importanta asigurarea unei ventilatii adecvate. Dispozitivele de medicina sportiva se confrunta cu un scenariu oarecum diferit, deoarece institutele mari examineaza echipe intregi, fiind esentiala respectarea unor masuri stricte de igiena.
Pe ce se bazeaza recomandarile privind reluarea activitatilor sportive, in raport cu grupurile respective?
Löllgen: Termenele se bazeaza pe constatarile empirice si experienta prealabila in ceea ce priveste bolile infectioase, raceala sau gripa. O problema cand vine vorba de COVID-19 este ca descoperirile si perspectivele se schimba usor in fiecare saptamana. De exemplu, recomandarea anterioara era de 14 zile pentru perioada de carantina. Intre timp, un studiu american arata ca 11 zile reprezinta o perioada de carantina suficienta. Intrebarea esentiala este cat de mult timp trebuie sa astepte sportivii pentru a-si relua activitatea sportiva dupa ce au fost infectati sau expusi. Regula generala indica o perioada de aproximativ doua pana la patru saptamani in acest caz. Antrenamentul de anduranta moderat, non-intensiv poate fi reluat dupa doua saptamani. Unii parametri sunt asociati cu severitatea infectiei si pot fi monitorizati in acest scop. Sunt inclusi NT-proBNP si hsTroponina pentru setari cardiace sau markerii imuno-inflamatori. CT-urile de inalta rezolutie (HRCT) pot fi utilizate pentru a detecta modificarile structurii pulmonare. In general, este intotdeauna recomandat sa reincepi lent dupa orice boala si sa cresti treptat intensitatea dupa o saptamana sau doua.
Cat de des trebuie sa fie supusi testarii sportivii din echipe?
Löllgen: Decizia le revine consultantilor medicali si departamentului local de sanatate. Din cand in cand, are sens repetarea testarii de doua sau trei ori succesiv daca exista simptome prezente. Este imperativ sa fie testati la fiecare 24 de zile, mai ales daca un membru al echipei a fost pozitiv COVID-19.
Care sunt distantele fizice relevante si cerintele de echipament?
Löllgen: Unitatile de medicina sportiva si-au adaptat conduita si echipamentul pentru a indeplini criteriile de igiena. Presedintii cluburilor sau antrenorii sunt responsabili de respectarea reglementarilor in cluburile sportive respective. Acestia trebuie sa se asigure ca masurile de distantare sociala sunt puse in aplicare in vestiare si garanteaza ca sportivii poarta masti faciale si evita contactul fizic, daca este posibil. Daca cineva s-a infectat in ciuda acestor precautii, intregul club sportiv va fi inchis pentru o vreme. Practicile medicale folosesc si testarea punctului de ingrijire. Aceste teste ar trebui sa aiba, de asemenea, o aplicare sporita in unitatile sportive. Potrivit producatorilor, testul are o rata de specificitate de 99 la suta.
Cum va fi evidentiat COVID-19 la Conferinta MEDICA MEDICINE + SPORT (MMSC) 2020, in ceea ce priveste sportul?
Löllgen: COVID-19 va fi abordat ca parte a prezentarii „Boli infectioase si implicatii in sporturile profesionale si de agrement”. O sesiune speciala este dedicată acestui subiect.