Bernhard_Sabel

Interviu cu Prof. Bernhard A. Sabel, Institutul de Psihologie Medicala, Universitatea “Otto von Guericke” din Magdeburg, Germania

Milioane de oameni din intreaga lume sufera de orbire partiala – cauzata de glaucom, un accident vascular cerebral sau leziuni cerebrale traumatice. De ani de zile, pierderea vederii a fost considerata ireversibila, dar acum, un nou tratament face posibila imbunatatirea acesteia.

La MEDICA.de, Prof. Bernhard Sabel (foto) explica legatura dintre stimularea electrica si vedere si impactul acestora asupra persoanelor afectate de orbire partiala.

Profesor Sabel, inainte de a aborda subiectul  “imposibilitatea de a vedea”, trebuie mai intai sa stim cum functioneaza “vederea normala”. Ati putea explica pe scurt acest lucru?

Prof. Bernhard Sabel: Vederea incepe cu ochiul, in care lumina este tradusa de retina in impulsuri neuronale. Nervul optic transporta impulsuri la creier. Creierul interpreteaza si analizeaza aceste impulsuri. Ochiul este un “microfon”, ca sa zicem asa, in timp ce creierul este “amplificator”. Acest lucru inseamna ca creierul joaca un rol-cheie in ceea ce priveste vederea. Exista multe boli care pot afecta sistemul nervos si care nu pot fi ameliorate prin prescrierea ochelarilor, ca in cazul problemelor ce tin de lentile.

Ce se intampla in cazul pierderii partiale a vederii, cauzate de glaucom, de exemplu?

Sabel: Leziunile care duc la pierderea vederii sunt cauzate de celulele nervoase deteriorate sau distruse. Acest lucru s-ar putea sa apara in diferite locatii de-a lungul sistemului vizual, in retina, in sau la nivelul nervului, sau in creier. Declansarea se face la nivelul celulelor, care nu sunt suficient alimentate cu sange sau oxigen. Asta pentru ca vasele de sange nu mai sunt in masura sa furnizeze suficient sange catre celule, din cauza presiunii ridicate in ochi, asa cum este cazul glaucomului. Dar exista, de asemenea, boli acute care nu sunt cauzate direct de fluxul sanguin insuficient. In cazul unui accident, de exemplu, un os poate apasa pe nervul optic, cauzand o sectionare partiala. In cele din urma, cauza este inactivarea sau chiar moartea celulelor care proceseaza informatia vizuala din creier, nerv si la nivelul retinei.

Ati dezvoltat un tratament care imbunatateste vederea la pacientii cu glaucom, printre altele. Cum functioneaza asta?

Sabel: Scopul tratamentului este de a consolida vederea ramasa. Puteti vedea asta ca pe un gazon. In cazul in care arati gazonul, veti distruge multa iarba, dar o parte din ea supravietuieste. Sistemul nervos functioneaza in acelasi mod. Lezarea sistemului nervos ar putea insemna ca exista zone in care toate celulele au murit. Si mai exista si alte zone care au ramas intacte. Si mai exista, de asemenea, alte zone in care unele celule au supraviețuit, chiar daca altele au murit. De obicei, aceste putine celule ramase nu sunt suficiente pentru a conduce functiile normale, deoarece sunt “ignorate” de catre creier. Creierul se concentreaza pe regiunile intacte si neglijeaza zonele partial deteriorate. Prin stimulare, vom genera mai multa activitate in regiunile de tesut partial deteriorate.

Cercetarea de baza ne-a invatat ca acele zone ale creierului pe care le folosim in mod regulat sunt consolidate. Acelasi principiu se afla in spatele stimularii electrice. Curentul alternativ stimuleaza celulele sa devina active si sa fie alimentate cu mai mult sange. Stimularea electrica, de asemenea, determina celulele sa trimita impulsuri din nou. Daca se face acest lucru destul de des, celulele din zonele partial afectate sunt ulterior consolidate in functia lor. Acest lucru le confera un avantaj asupra tesutului sanatos “concurent”, ceea ce, la randul sau, imbunatateste vederea. Aceasta nu este o regenerare, ci mai degraba o activare a celulelor care se trezesc din “hibernare”.

Cum v-a venit ideea de a folosi impulsurile electrice pentru a imbunatati vederea?

Sabel: Pe la 1900, Dr. Mann a facut o observatie similara. El a constatat ca vederea pacientilor ar putea fi imbunatatita, daca curentul electric stimuleaza creierul. Dar aceasta informatie a fost uitata. Mult mai tarziu, in jurul anului 2000, a devenit populara in neurostiinta ulitizarea curentului continuu pentru a stimula creierul. Acestea fiind spuse, acest proces de “neuromodulatie” a fost studiat mai intai in alte domenii care nu au legatura cu vederea. In cele din urma, am folosit aceasta tehnica si in scopul tratarii acesteia.

“Plasticitatea creierului”, de asemenea, joaca un rol esential in tratamentul dumneavoastra. Ce este asta?

Sabel: Creierul este capabil sa se adapteze si sa se imbunatateasca, de exemplu prin formare. Aceasta capacitate a creierului se numeste “plasticitate”. Creierul face o treaba minunata in extragerea si consolidarea informatiilor, chiar daca aceste informatii sunt foarte rare. Aceasta cunoastere este, de asemenea, de o importanta vitala pentru oftalmologie.

Ce oportunitati vedeti in viitor pentru a combina stimularea electrica cu oftalmologia?

Sabel: Eu cred ca stimularea electrica va deveni, in esenta, o noua optiune de tratament pentru oftalmologie. Creierului nu-i pasa de ce ajung la el mai putine semnale. In schimb, le intareste pe cele care ajung. Acesta este motivul pentru care stimularea electrica este foarte potrivita ca un fel de proces universal pentru diferite tipuri de boli in oftalmologie; cel putin pentru acei oameni care inca mai vad. Astazi, in neurologie se cerceteaza cu inversunare modul in care electroterapia poate imbunatati functiile, diverse tipuri de aplicatii sunt deja disponibile, cum ar fi functia motorie la pacientii cu tulburari apraxia (n.r. tulburari de vorbire) si de circulatie, de exemplu. Exista deja o serie de studii la nivel mondial cu privire la utilizarea stimularii non-invazive a creierului. In neurologie, si mai ales in domeniul reabilitarii neurologice, aceste noi abordari sunt acceptate pe scara larga. Acestea fiind spuse, consider ca aceasta cunoastere nu si-a facut inca pe deplin drum in oftalmologie. (articol tradus de pe site-ul medica-tradefair.com)

Intramed Romania importa si comercializeaza o gama larga de aparate destinate stimularii electrice in scop terapeutic, dar si  aparate pentru terapii combinate, pe care va invitam sa le studiati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • 8 + 4 =