O discutie deschisa cu fizioterapeutul Laura Calzado (specialist in tratamentul afectiunilor planseului pelvian), despre pasiune si experientele sale practice

Durerea este un teritoriu familiar pentru fizioterapeuti, fie ca este vorba de dureri de spate, dureri de gat sau dureri cauzate de tendinite. Cu toate acestea, uneori, disconfortul se afla intr-o zona despre care pacientii prefera sa nu discute: planseul pelvian. Avand functii vitale, problemele care apar in aceasta zona pot avea consecinte de amploare. Din fericire pentru acesti pacienti, fizioterapeutul specializat in tratamentul planseului pelvian nu numai ca abordeaza orice jena pe care o poate experimenta un pacient, dar joaca si un rol vital in drumul pacientului catre recuperare. Am discutat cu Laura Calzado despre motivatia si experientele practice personale.

Specializare in fizioterapie pelviana

In zilele noastre, cand exista atat de multi fizioterapeuti si multe cabinete in jur, a devenit esential sa iesi in evidenta. Acest lucru poate fi realizat in diferite moduri, fie prin multidisciplinaritate, fie printr-un design deosebit al cabinetului sau, bineinteles, prin specializare. Laura s-a gandit si la asta:

“Existau deja atat de multi fizioterapeuti in Spania, incat imi doream o abordare diferita pentru a face impresie. Specializandu-ma in ceva unic, mi-am propus sa-mi cresc sansele de angajare. Deoarece fizioterapia pelviana era relativ necunoscuta atunci, am profitat la maximum de oportunitate.”

Rolul planseului pelvian

Planseul pelvian nu numai ca ofera stabilitate, mentine organele interne la locul lor si joaca un rol crucial in controlul gazelor, miscarilor intestinale si a functiei vezicii urinare, dar joaca, de asemenea, un rol major in functia sexuala. Un fizioterapeut specializat in tratamentul planseului pelvian examineaza modul in care acesta este implicat si contribuie la problemele legate de pelvis, spate, abdomen sau chiar functionarea sexuala. Trateaza orice posibile disfunctii care ar putea aparea in acea zona.

Problemele pelviene pot afecta pe oricine

Multi cred ca doar femeile pot avea probleme ale planseului pelvian, dar nu este adevarat. Aceste probleme le pot intampina, deopotriva, barbatii si copiii. Si tocmai aceasta diversitate o motiveaza pe Laura:

“Fizioterapia planseului pelvian ma fascineaza pentru ca intalnesc multe aspecte ale vietii. In fiecare zi, lucrez cu gravide sau femei in faza postnatala, dar si cu pacienti care au depasit cancerul sau durerile cronice.”

Fizioterapie pelviana 2.0: myofeedback, unde de soc si terapie TECAR

In sesiunile sale de tratament, Laura alege adesea sa integreze diferite tipuri de terapie, cum ar fi terapia manuala, terapia cu exercitii fizice, tratamentul comportamental si chiar tehnicile de fizioterapie. In ceea ce priveste tehnicile de fizioterapie, Laura considera myofeedback-ul, undele de soc si terapia TECAR instrumente valoroase in arsenalul sau de tratament:

„La pacientii de sex masculin cu prostatita (non-bacteriana), folosesc undele de soc pentru a imbunatati vascularizarea, deoarece acest tip de stimulare periferica pare sa aiba un efect bun asupra sistemului nervos central. Folosesc terapia TECAR pentru a imbunatati tropismul si pentru efectul simpatic inerent al acestuia. Pentru pacientele care tocmai au nascut, folosesc myofeedback, sub forma de biofeedback pentru invatare motorie, dar si pentru electrostimulare. Folosesc si terapia TECAR si undele de soc pentru reducerea durerii si pentru stimularea vascularizatiei dupa o epiziotomie.”

Terapia cu unde de soc si TECAR pentru durerea pelviana

Folosirea undelor de soc si a terapiei TECAR sunt interesante nu numai datorita efectelor lor de calmare a durerii si efectelor lor asupra vaselor de sange (neovascularizare si vasodilatatie), ci si datorita neuromodularii care, conform Laurei, este deosebit de benefica pentru durerile pelviene cronice. Si asta nu este tot. „Folosirea tehnicilor de fizioterapie mareste eficacitatea tratamentului, ceea ce inseamna ca sunt necesare mai putine sedinte”, spune Laura.

Myofeedback in fizioterapia planseului pelvian

Myofeedback-ul are o valoare adaugata semnificativa atunci cand vine vorba de invatarea modului corect de contractare si utilizare a muschilor planseului pelvian: unde sunt localizati muschii planseului pelvian, cum se pot contracta si, mai important, cum ii poate relaxa pacientul din nou. Dupa terapie, pacientul nu mai considera muschii planseului pelvian ca fiind invaluiti in mister, ci ca muschi perceptibili si tangibili care pot fi antrenati la fel ca bicepsii sau tricepsii. Aceasta abordare creste implicarea pacientului si scurteaza timpul de recuperare al acestuia. Mai mult, ii permite terapeutului sa evalueze progresul terapiei mai precis, imbunatatind si intarind motivatia pacientului.

Fizioterapia planseului pelvian: calea catre o calitate imbunatatita a vietii

Planseul pelvian are multe functii; daca nu functioneaza corespunzator, poate avea un impact semnificativ asupra diferitelor aspecte ale vietii de zi cu zi. Laura explica cum barbatii cu prostatita pot prezenta o frecventa urinara crescuta, nicturie (urinat pe timp de noapte) si dureri la umplerea si golirea vezicii urinare si uneori si in timpul ejacularii. Aceasta poate insemna:

  • iesirea din casa este mai dificila, deoarece trebuie sa fie intotdeauna o toaleta in apropiere
  • nopti dificile, nedormite, care ii fac pe pacienti sa inceapa ziua epuizati
  • dificultate de concentrare din cauza durerii severe
  • reticenta de a se angaja in relatii sexuale

Somnul slab, oboseala, exercitiile mai putine si o viata sociala mai limitata sunt consecinte semnificative ale unei singure probleme. Prin urmare, nu este surprinzator ca imbunatatirea problemelor pelviene poate influenta drastic si pozitiv starea generala de bine si calitatea vietii unui pacient. Si tocmai asta ii place Laurei la meseria ei:

„Gasesc satisfactie in munca mea pentru ca tratamentele aduc rezultate exceptionale si imbunatatesc semnificativ calitatea vietii, in special la pacientii cu dureri pelviene cronice”.

Fizioterapia planseului pelvian in practica

Asadar, un fizioterapeut al planseului pelvian poate face o diferenta semnificativa pentru oricine are astfel de probleme. Prin adoptarea unor tehnici inovatoare, cum ar fi shockwave, TECAR si myofeedback, sunt la indemana noi niveluri de ingrijire a pacientului si de satisfactie profesionala. Laura a urcat stacheta sus:

„Ceea ce imi propun este sa reduc durerea pacientilor mei, sa le imbunatatesc calitatea vietii si, bineinteles, imi propun ca pacientii mei sa fie capabili sa se recupereze definitiv, in urma tratamentelor mele.”

Judecand dupa experienta si entuziasmul ei, pare sa se descurce bine.

Sunteti fizioterapeut si doriti sa iesiti in evidenta prin aplicarea unor tehnici inovatoare? Explorati posibilitatile pe care vi le pot oferi undele de soc, terapia TECAR si myofeedback-ul! Suntem bucurosi sa va ajutam in acest sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • 17 − 5 =