O parte substantiala a pacientilor cu psoriazis, respectiv unul din cinci, care urmeaza un tratament sistemic in acest scop, continua sa aiba probleme considerabile cu aceasta boala. Acest lucru a fost dovedit in urma unui studiu pe 2646 pacienti suedezi cu psoriazis, efectuat la Universitatea Umea si Institutul Suedez pentru Economia Sanatatii si publicat recent in “Journal of Dermatological Treatment”.

“Rezultatele noastre sugereaza ca tratamentele disponibile in prezent nu sunt suficiente pentru tratarea pacientilor cu psoriazis moderat spre sever. Deci, pentru a-si putea gestiona boala, tot mai multi pacienti au nevoie de acces la medicamentele biologice disponibile in prezent, precum si la alte tratamente noi, mai eficace,” spune Marcus Schmitt-Egenolf (foto), cercetator la Departamentul de Sanatate Publica si Medicina Clinica de la Universitatea Umea si autor al studiului.

Cu mai mult de un deceniu in urma, evolutia produselor biologice a transformat tratamentul psoriazisului prin oferirea de noi modalitati pentru o rata mai buna de curatare a pielii, toxicitate redusa si o calitate a vietii mai buna pentru pacienti. Cu toate acestea, studiul condus de Marcus Schmitt-Egenolf arata ca, in ciuda unui tratament sistemic in curs de desfasurare, 18 la suta dintre pacienti inca aveau leziuni de psoriazis extinse.

Studiul s-a bazat pe PsoReg, care este registrul suedez de calitate pentru tratamentul sistemic al psoriazisului. Au fost inclusi in studiu 2646 pacienti cu psoriazis, care au primit un tratament sistemic timp de cel putin trei luni. Severitatea bolii a fost masurata atat printr-o evaluare clinica facuta de medic, cat si/sau facuta de catre pacientul insusi, prin autoevaluarea propriei calitati a vietii in raport cu aceasta boala a pielii.

In comparatie cu grupul mai mare de pacienti, subgrupul cu raspuns suboptim la terapie a fost compus din pacienti mai tineri, cu un IMC (indice de masa corporala) mai mare. Acestia erau cel mai adesea suferinzi de artrita psoriazica, sau fumatori. De asemenea, subgrupul cu cea mai persistenta severitate a psoriazisului a raportat o inrautatire a calitatii vietii in general, masurata cu metoda standard de evaluare, chestionarul EQ-5D.

“Ca aproape unul din cinci pacienti a avut o manifestare a bolii foarte pronuntata, in ciuda tratamentului sistemic in curs de desfasurare, este ingrijorator”, spune Schmitt-Egenolf.

Pe baza rezultatelor obtinute, autorii fac mai multe sugestii. Pacientii cu psoriazis moderat spre sever care folosesc tratamente conventionale sistemice, ar trebui sa ia in considerare si terapia biologica. Pacientii cu psoriazis care primesc deja medicamente biologice, ar putea avea nevoie de noi optiuni de tratament. Si, in cele din urma, pacientii ar trebui sa primeasca, de asemenea, un sprijin pentru imbunatatirea stilului de viata. (articol tradus de pe site-ul medica-tradefair.com)

Pentru atenuarea leziunilor din psoriazis, dar si pentru tratarea altor afectiuni dermatologice, s-a dovedit a fi eficienta terapia cu raze ultraviolete. In acest scop, va invitam sa studiati LAMPILE si CABINELE profesionale de UV-terapie de pe site-ul nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • 19 − thirteen =