Cand vine vorba despre terapia cu unde de soc, nu te gandesti, probabil, ca o vei intalni intr-un cabinet de osteopatie. Cu toate acestea, undele de soc pot fi un plus binevenit la varietatea de moduri in care pot fi ajutati pacientii. Un exemplu in acest sens il gasim in sudul Italiei, acolo unde, de peste 11 ani, dr. Michele Luongo isi trateaza pacientii in cabinetul sau privat din Eboli (provincia Salerno).
Michele are 37 de ani si a studiat Fizioterapia la Universitatea Cattolica del Sacro Cuore din Roma. A absolvit summa cum laude in 2006 si s-a specializat in tratamentul pacientilor cu patologii musculo-scheletice posttraumatice, atat in faza acuta, cat si in cea cronica. A studiat osteopatia la A.T. Still Academy din Bari si a absolvit in 2014.
Unul dintre clientii sai este kickboxerul profesionist K-1 Renato Ferrara. Renato are 29 de ani si este luptator activ K-1 din 2015. A inceput ca amator si s-a alaturat echipei nationale de amatori a Italiei in 2017. Este de trei ori castigator al titlului national (2016, 2017 si 2018), iar in 2017 a castigat si titlul mondial la categoria sa. Dupa ce a castigat al treilea titlu consecutiv in Italia, a devenit sportiv profesionist.
Tehnicile de fizioterapie stimuleaza tratamentele lui Michele
„In practica mea folosesc in mod predominant tehnici manuale si osteopatice”, spune Michele Luongo, „dar prefer sa stimulez tratamentele si cu echipamente electromedicale, cu care pot aplica tehnici de fizioterapie precum unde de soc, TECAR sau ultrasunete. Desigur, este de la sine inteles ca fiecare tratament pe care il efectuez este specific pacientului, iar pentru a-l ajuta folosesc si combin toate mijloacele disponibile”.
Performantele premium necesita tratamente profesionale
„A fi un sportiv profesionist K-1 inseamna sa-mi pun in mod constant corpul la incercare cu antrenamente foarte intense”, spune Renato. „Pentru a efectua aceste antrenamente in cel mai bun mod posibil si pentru a nu ma rani, trebuie sa am grija de corpul meu. Nutritionistul meu, dr. Gerardina Ferrara, ma sprijina cu sfaturi privind alimentatia, kinetoterapeutul/osteopatul meu, dr. Michele Luongo, cu controale periodice si tratamente.”
Care sunt ranile comune in randul kickboxerilor?
Renato ne-a spus ca problemele pe care le intampina in mod obisnuit luptatorii K-1 sunt adesea direct legate de loviturile si ranile pe care le sufera in timpul luptei. Acest sport nu menajeaza muschii, cei mai expusi la accidentare fiind flexorii coapsei, cvadricepsii si muschii coloanei vertebrale. In ceea ce il priveste, Renato se lupta foarte mult cu problemele legate de muschii tibiali anteriori.
Tratarea muschilor tibiali anteriori cu unde de soc
Pe baza celor relatate de catre Renato privind problemele sale cu muschii tibiali anteriori si in urma unui consult, Michele a propus un tratament care include terapia cu unde de soc. Din experienta sa cu sportivii, a constatat ca acestia raspund de obicei bine la aceasta terapie si ca, ulterior, se pot obtine rezultate mai bune si mai durabile. Aplicarea undelor de soc a fost si mai eficienta folosind aplicatoarele speciale pentru fascia. Adaptabilitatea lor la diferite zone anatomice permite tratamente precise, fie ca parte a unui tratament traditional de terapie cu unde de soc, fie ca terapie de sine statatoare.
„Sunt convins ca tratarea zonei anatomice in toata deplinatatea si complexitatea ei este cruciala. De aceea am venit cu un tratament in 4 pasi, atat pentru modul pasiv, cat si pentru cel activ.”
Terapia cu unde de soc, folosind aplicatoarele pentru fascia
Protocolul folosit de Michele pentru a trata muschiul tibial anterior al lui Renato consta din patru secvente:
Prima secventa:
Aplicator: Knuckle
Presiune: 2,5 bar
Frecventa: 12 Hz
Numar de socuri: 1 500
Michele lucreaza pe toata zona centrala a muschiului, ajungand pana la glezna, dar nu trateaza tendonul. In timpul tratamentului, Michele ii cere lui Renato sa-si indoaie, din cand in cand, varful piciorului in sus si in jos. In acest mod, Michele poate lucra atat la niveluri mai profunde, cat si mai putin adanci ale fasciculelor musculare. Potrivit lui Michele, aceasta abordare va produce rezultate mai cuprinzatoare in comparatie cu un tratament exclusiv pasiv. El isi propune sa evite sa lucreze direct pe creasta tibiala, deoarece protocolul a anticipat un tratament separat pentru desensibilizarea acesteia.
A doua secventa:
Aplicator: Scoop
Presiune: 2 bar
Frecventa: 12 Hz
Numar de socuri: 1 000
Michele lucreaza direct pe creasta tibiala pentru a actiona cu precizie asupra insertiei tibiale. In timp ce continuati sa lucrati de-a lungul crestei tibiale cu aplicatorul Scoop, va aparea o usoara hiperemie. Acest lucru demonstreaza ca fasciile incep sa raspunda la tratament.
A treia secventa:
Aplicator: sfera
Presiune: 2 bar
Frecventa: 15 Hz
Numar de socuri: 500
A patra secventa:
Aplicator: V-Actor
Presiune: 2 bar
Frecventa: 31 Hz
Numar de socuri: 3 000
Aceasta poate fi considerata faza de eliberare sau de relaxare, in care se poate realiza drenajul limfatic si vascular al zonei, folosind V-Actor. Michele lucreaza pe toata lungimea tibialului anterior pentru a activa procesele de reabsorbtie.
Protocolul de tratament al fasciei pe scurt
Michele a repetat acest protocol timp de sase sedinte. El recomanda efectuarea acestui tratament timp de sase pana la opt sedinte, pentru a obtine rezultatele dorite. Spre deosebire de terapia manuala a fasciei, tratamentele bazate pe acest protocol de sine statator al fasciei sunt mai putin solicitante pentru maini, reproductibile si permit o presiune si o frecventa constante.
Tratamentul dureaza aproximativ 10 minute si ofera terapeutului oportunitatea si libertatea de a-l completa cu exercitii sau terapie manuala. In timp ce tratamentul i-a oferit lui Renato starea de bine de care avea mare nevoie, aplicatoarele pentru fascia au generat o dimensiune suplimentara tratamentelor lui Michele.
Care a fost experienta lui Renato?
„Dupa parerea mea, tratamentul nu este foarte dureros”, a declarat Renato, „pe o scara de la 1 la 10, l-as nota cu 3. Avand in vedere sportul pe care il practic, toleranta mea la durere este relativ mare. Totusi, ceea ce este foarte important pentru mine este ca imbunatatirea este evidenta si se simte aproape imediat.
La doar cateva ore dupa ce am fost supus terapiei, ma intorc in sala de antrenament, ceea ce nu a fost posibil pana acum cu alte tehnici de tratament. Durerea este mai putin intensa si ma pot antrena din nou fara probleme. Aceasta imi permite sa-mi grabesc recuperarea, ceea ce este perfect pentru mine!
Recomandarea lui Michele pentru colegii sai terapeuti
„As dori sa le spun colegilor mei ca terapia cu unde de soc a devenit rapid extinsa si versatila. In acest moment, poate fi cu adevarat considerata o parte fundamentala a terapiilor electromedicale pe care le efectuam zilnic. Mai mult, avand in vedere ca acum este posibil tratamentul cu aplicatoare create special pentru fascia, este usor de imaginat utilitatea undelor de soc in aproape toate tratamentele. Nu este o veste fantastica?”