Terapia cu unde de soc castiga rapid teren in lumea fizioterapiei. Si-a demonstrat eficacitatea ca metoda de tratament pentru durerile cronice si tendinite, dar este din ce in ce mai utilizata si pentru a trata alte sindroame, precum spasticitatea. Pana acum, literatura stiintifica s-a concentrat in principal pe aplicarea undei de soc la adultii cu spasticitate, dar cum ramane cu copiii care sufera de aceasta afectiune?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, Gymna si Sint-Gerardus din Diepenbeek (un centru belgian de expertiza care ofera ingrijire specializata, terapie si educatie pentru copiii si tinerii cu dizabilitati (neuro)motorii, si-au unit fortele si efectueaza un studiu pilot privind efectul terapiei cu unde de soc radiale la copiii cu spasticitate. Tamara, kinetoterapeutul acestui centru, ne impartaseste motivatia personala si primele experiente cu aceasta metoda de tratament promitatoare.

Ce este spasticitatea?

In spasticitate, muschii membrelor in cauza se contracta intermitent sau permanent. Ca urmare, tensiunea musculara la nivelul membrului afectat creste si mobilitatea scade. Spasticitatea poate aparea atunci cand exista leziuni ale creierului sau leziuni ale maduvei spinarii, cum ar fi in cazul unui accident vascular, paraliziei cerebrale si a sclerozei multiple. Spasticitatea poate fi dureroasa, dar poate, de asemenea, restrictiona miscarile pacientului, facand activitatile zilnice dificile.

[1] Exista mai multe optiuni de tratament disponibile pentru spasticitate: medicamente administrate pe cale orala, fizioterapie, injectii cu toxina botulinica, pompa intratecala cu baclofen, rizotomie dorsala selectiva si terapia cu unde de soc. In acest articol, ne vom concentra numai pe terapia cu unde de soc.

Undele de soc pentru spasticitate

Terapia cu unde de soc extracorporala (ESWT) este o metoda de tratament non-invaziva in care undele sonore scurte si intense activeaza procesele de reparare proprii ale corpului.[2] Este o tehnica promitatoare de tratament pentru spasticitate, deoarece rupe legatura dintre actina si miozina, reducand astfel rigiditatea tesutului conjunctiv.

Avantajele ESWT:

  • Reduce eficient spasticitatea
  • Tratament in siguranta, nedureros, non-invaziv
  • Fara efecte secundare
  • Economie de costuri
  • Usor de integrat in tratamentul de fizioterapie

Undele de soc pentru spasticitate la copii in literatura de specialitate

[1] In revizuirea sistematica a tratamentelor pentru copiii cu spasticitate, Kudva et al (2021) compara o pompa de baclofen mai invaziva, o rizotomie dorsala selectiva si terapia cu unde de soc. Toate metodele duc la imbunatatiri semnificative, dar avantajele practice si financiare in contrast cu celelalte doua metode favorizeaza ESWT neinvaziv.

[2] In revizuirea sistematica, Otero-Luis et al (2024) investigheaza eficacitatea ESWT in reducerea spasticitatii la extremitatile superioare ale copiilor cu paralizie cerebrala. Ei au descoperit ca terapia cu unde de soc este cea mai eficienta imediat dupa aplicare si ca efectul obtinut poate dura pana la 3 luni.

[1,2] Astfel, desi studiile existente arata rezultate promitatoare, este nevoie de mai multe cercetari cu grupuri de studiu mai mari pentru a fundamenta mai bine eficacitatea, frecventa optima si locurile de aplicare ale terapiei cu unde de soc.

Aceasta este exact ceea ce investigheaza in prezent studiul pilot in curs de desfasurare la Gymna si clinica St Gerardus. Tamara, unul dintre terapeutii executivi implicati in studiu, se confrunta zilnic limitarile tehnicilor invazive si efectele secundare ale tratamentelor medicamentoase. De aceea, a fost atat de dornica sa participe activ la cautarea unor tratamente inovatoare care sa-i ajute pe copiii cu care lucreaza sa avanseze, precum si sa-i scuteasca de povara interventiilor majore. 

In cautarea tratamentului potrivit

Desigur, studiul pilot a fost precedat de o perioada de pregatire amanuntita de doi ani, care a implicat mai multe parti. Peste 20 de copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani au fost selectati pentru a participa la studiu. In octombrie 2024, Tamara a reusit in sfarsit sa inceapa prima dintre cele doua perioade de interventie. Timp de patru saptamani, ea si colegul ei au tratat saptamanal jumatate dintre participanti cu terapie cu unde de soc radiale, aplicand un total de patru sedinte. Trei luni mai tarziu a avut loc o urmarire. In timpul celei de-a doua perioade de interventie din februarie 2025, cealalta jumatate dintre participanti au fost tratati. Rezultatele oficiale vor urma la sfarsitul verii.

Despre Tamara

Tamara a absolvit fizioterapia in 2002 si de atunci lucreaza la clinica Sint-Gerardus, un centru multifunctional pentru copii si adolescenti cu varste intre 0 si 21 de ani cu dizabilitati neuromotorii. Ea se ocupa in principal de kinetoterapie postoperatorie, de exemplu dupa injectii cu Botox sau in urma unui tratament chirurgical. 

Motivatia Tamarei

Tamara este extrem de motivata sa participe la acest studiu: „Exista o cerere din ce in ce mai mare pentru forme de terapie bazate pe dovezi. Inovatia si colaborarea joaca un rol major in aceasta cautare si sunt fericita sa am un rol in acest proces. Dar si mai bine este faptul ca eu insami sunt implicata activ in acest studiu. Studiile la universitatile din Leuven sau Hasselt nu implica, de obicei, kinetoterapeutii din Sint-Gerardus. In acest studiu, am putut sa ma gandesc si sa decid pentru mine de la bun inceput si am putut juca un rol complet diferit in implementarea acestui studiu.”

Provocarile cercetarii

In ciuda pregatirii indelungate si ample, terapeutii s-au confruntat cu mai multe provocari. Tamara: “S-a dovedit dificil sa mentinem un singur protocol, din cauza diferentelor interindividuale mari dintre copii. Fiecare copil implicat este diferit, atat fizic, cat si psihic.”

De altfel, capacitatea mentala a unor copii a reprezentat o provocare in sine: „Terapia cu unde de soc implica o multime de zgomote puternice. Cum le puteti explica copiilor mai mici sau copiilor cu dizabilitati mintale ca zgomotul pe care il aud la primul tratament nu semnaleaza o posibila durere? Explicarea si pornirea lenta implica, prin urmare, timp si energie suplimentara.

In cele din urma, a fost angajamentul de timp, care a fost estimat a fi prea limitat. Tamara: “In mod normal, un tratament cu unde de soc dureaza maximum 15 minute, dar in scopul studiului trebuie sa facem masuratori inainte si dupa tratament si, pentru standardizare, scoatem si atelele. Astfel, daca numarati totul, tratamentele dureaza ceva mai mult.”

Din fericire, provocarile mentionate mai sus au fost depasite, iar copiii sunt foarte entuziasmati. Sunt fericiti sa treaca prin aceasta calatorie cu terapeutii lor de incredere. Tamara: “Unii copii chiar au spus ca tratamentul lor a fost ca un masaj. Cat de frumos este asta?” 

Consiliere in timpul tratamentului cu pGTS

Studiul a fost realizat folosind Gymna ShockMaster, echipat cu sistemul sau unic de terapie ghidata de pacient (pGTS). pGTS are o interfata usor de utilizat si include protocoale de tratament bazate pe dovezi. In faza preliminara a studiului, Tamara a folosit sistemul de terapie pentru a-si dezvolta propriile abilitati si experienta cu dispozitivul cu unde de soc. Ea a facut acest lucru tratand colegii cu afectiuni, cum ar fi durerea la tendonul lui Ahile.

Tamara: „pGTS face pornirea mai usoara, deoarece stii catre ce valori tinzi. In functie de pacientul dvs., setarile sunt, de asemenea, usor de ajustat. La unele protocoale puteti incepe direct cu valorile sugerate, in timp ce la altele vi se cere sa setati o intensitate mai mica pentru inceput. Faptul ca sunt folosite imagini pentru a indica zonele de tratatament si aplicatorul cu care se lucreaza, face ca tratarea pacientilor sa fie si mai usoara pentru acest program de studiu. 

Experientele si perspectivele pe termen mediu ale Tamarei

Deoarece studiul este inca in desfasurare, nu se pot face deocamdata declaratii cu privire la eventualele imbunatatiri semnificative sau despre efectul undei de soc asupra spasticitatii la copii. Cu toate acestea, Tamara este fericita sa impartaseasca propriile sale experiente ca participant la studiu si fizioterapeut extern.

Instrumentele de masurare

Tamara: „Folosim trei instrumente de masurare pentru a evalua tratamentul. Scara Ashworth modificata (MAS), Gama de miscare (ROM) si Scala functionala specifica pacientului (PSFS).

Cu MAS masuram gradul de spasticitate. La aceste valori, ma astept la o progresie mica, deoarece majoritatea copiilor obtin deja un 1 sau 1+ la linia de baza.

In ceea ce priveste ROM, ma astept sa vad o imbunatatire in regiunile tratate, deoarece vad deja diferente clare atat in ​​​​pre- cat si in post-masuratori. Intrebarea este, desigur, in ce masura aceasta imbunatatire va rezista in timp. Eu nu am nicio perspectiva asupra acestui aspect, deoarece masuratorile oficiale sunt facute de alti terapeuti.

Din punct de vedere functional, tratamentele fac deja o mare diferenta pentru cel putin un participant. Unul dintre pacientii nostri, o fata de 16 ani, inainte de a începe studiul, de cele mai multe ori, nu putea dormi noaptea din cauza crampelor. Dupa ce a fost tratata, a dormit mult mai bine si nu s-a trezit deloc”.

Un telefon frumos neasteptat

Si Tamara ne impartaseste o alta experienta grozava: „Multi copii sunt tratati in afara orasului Sint-Gerardus de catre alti kinetoterapeuti. Acesti kinetoterapeuti nu stiu cand pacientul lor este tratat la Sint-Gerardus si care grupe musculare sunt abordate in timpul respectivelor tratamente. Unul dintre acesti kinetoterapeuti din afara ne-a sunat la sfarsitul primei interventii, nu stia ca pacientul a fost deja tratat, dar a observat o scadere a tensiunii la anumite membre. Pacientul sau a fost intr-adevar tratat in prima perioada de interventie, iar membrele in cauza au fost de fapt cele tratate de noi. Un telefon minunat de primit.”

Rezultatele sondajului oficial

Desi rezultatele oficiale nu sunt asteptate decat dupa vacanta de vara, pana acum totul pare promitator. Terapia non-invaziva cu unde de soc pare usor de integrat in tratamentele existente, nu are efecte secundare grave si ofera o alternativa placuta la injectiile invazive si frecvent utilizate cu Botox, care pot fi chiar daunatoare atunci cand sunt folosite excesiv. Vom publica rezultatele pe site-ul nostru in timp util, asa ca ramaneti pe faza. 

Descoperiti terapia cu unde de soc de la Gymna

Terapia cu unde de soc este deja utilizata pentru multe imagini clinice si, in curand, ar putea fi posibila adaugarea unei alte imagini clinice la lista.

Te atrage versatilitatea terapiei cu unde de soc? Aflati mai multe despre terapia cu unde de soc si avantajele ShockMaster-ului Gymna, bazat pe dovezi, aici. (articol tradus de pe gymna.com)


[1] Kudva, A., Abraham, M. E., Gold, J., Patel, N. A., Gendreau, J. L., Herschman, Y., & Mammis, A. (2021). Intrathecal baclofen, selective dorsal rhizotomy, and extracorporeal shockwave therapy for the treatment of spasticity in cerebral palsy: a systematic review. Neurosurgical Review44(6), 3209-3228. https://doi.org/10.1007/s10143-021-01550-0

[2] Otero-Luis, I., Cavero-Redondo, I., Álvarez-Bueno, C., Martinez-Rodrigo, A., Pascual-Morena, C., Moreno-Herráiz, N., & Saz-Lara, A. (2024). Effectiveness of Extracorporeal Shock Wave Therapy in Treatment of Spasticity of Different Aetiologies: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of clinical medicine13(5), 1323. https://doi.org/10.3390/jcm13051323

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • nineteen + 11 =