In ultimele decenii, terapia cu unde de soc a castigat un interes din ce in ce mai mare ca abordare terapeutica pentru aplicatiile de medicina regenerativa, cum ar fi vindecarea fracturilor osoase si a ranilor. Mai recent, studiile preclinice au elucidat mecanismele potentiale pentru efectele regenerative ale undelor de soc chiar si in ischemia miocardica. Stimulul mecanic al acestor unde poate induce efecte regenerative in tesutul ischemic prin eliberarea factorului de crestere, modularea raspunsului inflamator si angiogeneza. Activarea sistemului imunitar ereditar si stimularea receptorilor purinergici in acest fel, par sa imbunatateasca vascularizarea si regenerarea tesutului lezat, cu imbunatatire functionala.
Undele de soc sunt unde de presiune sonora care apar ca oscilatii tranzitorii, cu profile de unda specifice. Acestea au fost aplicate initial in scopul litotripsiei, pentru a dezintegra pietrele din rinichi si uretra. Ca o constatare incidentala, in urma tratamentului cu unde de soc s-a observat ingrosarea osului iliac, ceea ce a condus la studii pentru evaluarea acestui tratament in scopul regenerarii osoase la pacientii cu lipsuri de consolidare si defecte. Studiile ulterioare au aratat ca undele de soc pot contribui si la vindecarea defectelor tesuturilor moi sau a ranilor care nu se vindeca.
Efectele regenerative observate au fost atribuite in principal inducerii de microleziuni ale tesutului, urmate de repararea ulterioara. Studiile publicate in ultimii ani au aratat un efect benefic al undelor de soc chiar si la energii mai mici, iar examinarile amanuntite ale tesuturilor dupa tratament nu au detectat niciun semn de deteriorare celulara.
Eliberarea factorilor de crestere
Un mecanism crucial care sta la baza efectului regenerativ al undelor de soc este inducerea proliferarii celulare prin reglarea pozitiva a factorilor de crestere.
Eliberarea factorilor de crestere este cruciala pentru regenerarea cu succes. Factorii de crestere sunt proteine specifice tesuturilor, cu roluri esentiale atat in dezvoltare, cat si in vindecare. Subtipul de factor de crestere eliberat in urma tratamentului cu unde de soc depinde de tesutul tratat si de patologie. Efectele regenerative ale acestor unde in tulburarile musculo-scheletice sunt mediate de TGF-β eliberat, factorul de crestere de tip insulinic 1 (IGF-1) si proteinele morfogenetice osoase (BMP). Acesti factori de crestere regleaza proliferarea celulelor mezenchimale, mediind astfel repararea osului, cartilajului si tendonului. Pe de alta parte, vindecarea ranilor cronice depinde de diferiti factori, deoarece aceste rani sunt asociate cu dereglarea inflamatorie persistenta. Undele de soc au efecte benefice asupra vindecarii ranilor cronice prin modularea raspunsului inflamator. Eliberarea factorului de crestere derivat din trombocite (PDGF) moduleaza recrutarea si functia macrofagelor si astfel contribuie la vindecarea ranilor. Macrofagele joaca un rol proeminent in vindecarea ranilor prin crearea de tesut de granulatie, protejarea impotriva infectiilor si facilitarea reepitelizarii. Pe langa modularea inflamatiei, inducerea angiogenezei este cheia pentru vindecarea cu succes a ranilor. Factorii de crestere angiogenici, cum ar fi VEGF si factorul de crestere a fibroblastelor (FGF) sunt determinanti majori ai formarii microvaselor. Acesti factori de crestere ar putea fi stocati in matricea extracelulara si eliberati la un stimul mecanic.
Mecanotransductie
Efectele benefice ale terapiei cu unde de soc au fost initial considerate a fi datorate leziunilor tisulare mecanice, neselective, urmate de mecanisme de reparare. Cu toate acestea, cercetari mai recente indica faptul ca undele de soc induc un raspuns specific al tesuturilor. Modul in care stimulul fizic al acestui tratament este tradus intr-un raspuns biologic specific incepe sa fie elucidat. Celulele sunt echipate cu mecanosenzori responsabili de translatia intrarii mecanice intr-un raspuns biologic, un proces numit „mecanotransductie”. Integrinele joaca un rol major in procesul de mecanosensing. Integrinele sunt receptorii de suprafata celulara care leaga proteinele matricei extracelulare. Ele sunt legate intracelular de filamentele de actina ale citoscheletului, initiind reorganizarea lor si transducand mecanismul molecular, printre altele, prin activarea AKT/ERK. Stimularea mecanica a celulelor, cu unde de soc, induce aceasta semnalizare AKT/ERK mediata de integrina. Pe langa activarea mecanosenzorilor celulari, membrana celulara in sine este responsabila de stimularea mecanica. Sub influenta undelor de soc, membrana poate elibera vezicule de pe suprafata sa. Aceste mecanisme reactive se bazeaza pe expresia caveolinei 1 (CAV-1), care este suprareglata prin acest tratament. CAV-1 guverneaza eliberarea microveziculelor, o componenta importanta a comunicarii intercelulare.
In concluzie, terapia cu unde de soc induce diverse mecanisme moleculare, care au ca efect eliberarea factorilor de crestere angiogeni, supravietuirea sporita a celulelor hipoxice si mecanisme epigenetice regenerative, prin inducerea semnalizarii inflamatorii. La baza acestor efecte observate se afla procesul de mecanotransductie, translatia unui stimul mecanic intr-un semnal biologic. Membrana celulara este foarte sensibila la undele de soc si elimina vezicule extracelulare dupa tratament. Aceste vezicule au activitate angiogena si sunt capabile sa imbunatateasca vascularizarea. (sursa: ncbi.nlm.nih.gov)
Aparat pentru terapia cu unde de soc de inalta frecventa SHOCKMASTER 500
Aparat pentru terapia cu unde de soc radiale de inalta frecventa SHOCKMASTER 300