Interviu cu profesorul Berthold Langguth (foto), directorul Centrului pentru Neuromodulare, Universitatea din Regensburg
Conform studiilor, fiecare a treia persoana din lume sufera de dureri cronice. Cele mai frecvente disconforturi includ dureri de spate, dureri de cap si dureri cauzate de afectiuni ale sistemului nervos. Pentru multi suferinzi, durerea este atat de severa incat le influenteaza activitatea la locul de munca, viata sociala sau ratiunea. Durerea are o semnificatie clinica proprie si trebuie tratata – de exemplu cu curent electric.
In acest interviu acordat MEDICA-tradefair.com, profesorul Berthold Langguth vorbeste despre tratamentul durerii folosind stimularea nervoasa electrica transcutanata (TENS), situatiile cand aceasta este extrem de benefica si clarifica de ce aceasta procedura nu ar trebui sa fie considerata o metoda “alternativa” de vindecare.
Domnule profesor Langguth, cum functioneaza stimularea nervoasa electrica transcutanata?
Prof. Berthold Langguth: Stimularea nervoasa electrica transcutanata (TENS) implica – dupa cum sugereaza si numele – stimularea electrica a nervilor. Aceasta metoda este utilizata pentru gestionarea durerii, deoarece semnalele dureroase pot fi modulate pe masura ce se deplaseaza catre creier, prin stimularea cailor nervoase.
Pentru a face acest lucru, aveti nevoie doar de un mic dispozitiv cu baterie. Aceasta baterie este conectata prin cablu la electrozii aplicati pe piele, in apropierea zonelor care necesita stimulare – pe trunchi, brate sau picioare. Acestea sunt de obicei zonele in care este localizata durerea. Prin intermediul electrozilor, se livreaza curent electric de joasa tensiune, pe care pacientul il percepe ca o senzatie usoara de furnicaturi de-a lungul nervilor. Nivelul de intensitate, precum si forma de stimulare, pot fi ajustate pe dispozitiv. O sesiune de terapie dureaza intre 20 si 30 de minute.
Ce tipuri de durere pot fi tratate prin aceasta metoda?
Langguth: terapia TENS este utilizata pentru a trata o varietate de simptome de durere cronica. Chiar daca terapia nu asigura reducerea durerii 100%, reduce semnificativ durerea acuta si cronica. Stimularea electrica este deosebit de importanta pentru a gestiona durerea nervoasa care altfel este foarte dificil de tratat. Terapia TENS poate asigura ameliorarea chiar si in cazurile de durere cauzata de leziuni tisulare sau deteriorari ale articulatiilor – de exemplu, pentru a gestiona durerea artritica severa.
De ce ar trebui utilizata terapia TENS si nu un tratament bazat pe medicamente?
Langguth: In multe cazuri, TENS este folosita pentru a completa un tratament bazat pe medicamente si nu este destinata ca inlocuitor. Durerea cronica, in special, indica intotdeauna un tratament multimodal. Multimodal inseamna ca durerea este tratata la diferite niveluri prin utilizarea mai multor metode care functioneaza impreuna. Aceasta include in mod obisnuit un tratament asistat de medicatie. Durerea implica, de asemenea, tratament ortopedic sau fizioterapeutic. Ideea aici este de a elibera etanseitatea musculara. Abordarea multimodala a gestionarii durerii include si tratamentul psihosocial care se refera la gestionarea durerii. Scopul este de a gasi modalitati de a evita situatiile stresante care sporesc si intensifica durerea. In cea mai mare parte, terapia TENS singura nu este suficienta, dar este cu siguranta benefica atunci cand este utilizata in combinatie cu alte forme de tratament.
Cand trebuie oprita terapia TENS?
Langguth: TENS este, in general, o terapie bine tolerata, fara contraindicatii sau probleme semnificative. Nu este necesar sa spunem ca pacientii care traiesc cu stimulatoare cardiace sau alte dispozitive electrice implantate trebuie sa fie atenti, deoarece stimularea electrica poate afecta functia dispozitivului. Bolile de piele din zona de aplicare a electrodului pot limita de asemenea utilizarea acestei metode. Ca regula generala, TENS nu este adecvata pentru dureri acute severe. In afara de asta, puteti incerca intotdeauna aceasta terapie pentru toate simptomele durerii cronice. Acestea fiind spuse, nu toti pacientii beneficiaza de terapia TENS. Daca pacientul nu simte nicio reducere a durerii, este evident ca nu are sens sa continuati tratamentul. Cu alte cuvinte, aceasta este o optiune de tratament care nu este intotdeauna eficienta.
Cum reactioneaza pacientii fata de acest tip de tratament?
Langguth: TENS este un tip de terapie fara efecte secundare majore si, prin urmare, este bine tolerata. In lumina acestui fapt, pacientii sunt dispusi sa incerce aceasta metoda. Inutil sa spun ca depinde si de nivelul de alinare pe care il simt acestia. Cand pacientii se simt ajutati de stimularea electrica, dorinta lor de a incerca aceasta metoda este ridicata. Dar, atunci cand pacientii simt doar o ameliorare usoara, ei considera de obicei ca este un efort prea mare pentru a trece prin acest tratament.
Multi oameni sunt sceptici in ceea ce priveste metodele alternative fata de medicina conventionala. Cum credeti ca ar putea fi depasit acest scepticism?
Langguth: Intrebarea este daca TENS poate fi considerata o metoda “alternativa” de vindecare. Eu nu o vad asa. Terapia TENS se bazeaza pe cercetari stiintifice fundamentale privind gestionarea durerii. Aceste constatari au fost obtinute cu mai mult de 50 de ani in urma. Pe masura ce calatoresc catre creier, semnalele de durere generate in organism pot fi afectate de stimularea senzoriala. Cu totii stim ca durerea poate fi adesea atenuata atunci cand aplicam presiune in apropiere locului in care aceasta apare. Putem modula semnalele dureroase prin activarea cailor neuronale care transmit informatii senzoriale catre creier. Aceasta se numeste “Teoria controlului de poarta”. Noi o folosim pentru a gestiona transmiterea durerii in creier si pentru a o atenua inainte de a intra in sistemul nervos central. Aceasta face ca TENS sa fie o terapie bazata pe constatari stiintifice. Cred ca ar trebui sa le transmitem acest lucru si pacientilor. Daca le explicam cum functioneaza aceasta metoda terapeutica, ei vor fi mai dispusi sa o incerce. Terapia TENS, in special, este un concept stiintific atat de bine demonstrat si de aceea nu as considera-o o metoda alternativa de vindecare.
Intramed Romania importa si comercializeaza o gama larga de aparate destinate stimularii electrice in scop terapeutic, dar si aparate pentru terapii combinate.