Terapia cu ultrasunete este de mult timp un instrument al meseriei de fizioterapeut. A devenit complet integrata si acceptata pe scara larga ca un tip de electroterapie accesibila, necomplicata, cu rol pozitiv in calmarea durerii si recuperarea fizica. Dar cum functioneaza?

Ce este terapia cu ultrasunete?

Terapia cu ultrasunete implica administrarea de unde sonore de inalta frecventa (peste 20 kHz) pentru a obtine efecte terapeutice specifice. Parametrii de tratament, cum ar fi frecventa, intensitatea, ciclul de lucru si timpul pot fi modificati in functie de necesitatile pacientului.

Majoritatea dispozitivelor cu ultrasunete permit utilizatorilor sa aleaga intre o frecventa de tratament de 1 MHz sau 3 MHz. La o frecventa de 1 MHz, ultrasunetele pot patrunde adanc in tesut (3 pana la 5 cm), dar o vor face intr-un mod mai putin focalizat. Cu toate acestea, aceasta frecventa este ideala pentru tratarea leziunilor mai adanci si a pacientilor cu mai mult tesut adipos sau gras. O frecventa de 3 MHz poate patrunde in tesut doar pana la o adancime de 1 pana la 2 cm, motiv pentru care este folosita adesea pentru leziuni superficiale.

Terapia cu ultrasunete poate produce efecte terapeutice termice sau atermice, in functie de setari.

Efecte termice

Atunci cand tesutul tratat absoarbe ultrasunetele, frecarea dintre particulele de tesut face ca temperatura din zona tratata sa creasca. O doza suficient de mare de ultrasunete, administrata intr-o anumita zona pentru o perioada de timp suficient de lunga, genereaza un efect termic care poate avea ca rezultat:

  • ameliorarea durerii
  • imbunatatirea circulatiei sanguine locale
  • reducerea rigiditatii articulatiilor

Pentru a obtine aceste efecte fiziologice particulare, este esential ca dispozitivul utilizat sa poata furniza doza necesara de ultrasunete, suficient de puternica pentru a genera caldura dorita.

Efecte atermice

Terapia cu ultrasunete poate genera, de asemenea, efecte atermice. In lumina acestui fapt, profesorul Tim Watson subliniaza aspectul cavitatiei, adica formarea si descompunerea bulelor microscopice in tesut. Aceste bule produc vibratii care stimuleaza activitatea celulara si permeabilitatea membranei celulare. Cavitatia faciliteaza absorbtia nutrientilor si a medicamentelor in celule (numita si sonoforeza), accelereaza procesul de vindecare si reduce inflamatia. De aceea, ultrasunetele sunt folosite cu precadere in perioada de recuperare a leziunilor musculo-scheletice.

Ultrasunete pulsate de joasa intensitate (LIPUS)

Dupa cum a fost explicat mai sus, ultrasunetele pot genera efecte termice sau atermice asupra tesutului uman. Cu toate acestea, in ultimii zece ani accentul s-a pus pe efectele atermice, datorita unei forme speciale de ultrasunete, numite ultrasunete pulsate de joasa intensitate sau LIPUS, pe scurt. Datorita intensitatii scazute, LIPUS pot induce modificari terapeutice fara a produce cresteri biologice semnificative de temperatura. LIPUS utilizeaza de obicei frecvente cuprinse intre 1 si 3 MHz, cu o intensitate care fluctueaza intre 0,02 si 1 W/cm² si utilizeaza un ciclu de lucru de 20%, cu un timp de tratament de 5 pana la 20 de minute pe zi. De asemenea, in cea mai recenta lucrare de referinta, profesorul Watson se concentreaza asupra LIPUS, mai exact, asupra efectelor sale antiinflamatorii.

Ce afectiuni raspund cu succes la terapia cu ultrasunete?

Ultrasunetele imbunatatesc eficienta tuturor fazelor de vindecare a tesuturilor, ceea ce le face sa fie o optiune de tratament larg aplicabila pentru leziunile de:

  • periost
  • ligamente
  • tendoane
  • fascia
  • muschi

In plus, LIPUS reprezinta o abordare terapeutica consacrata si cu eficienta certificata pentru repararea fracturilor, atat la inceput, cat si mai tarziu in procesul de reparare a tesuturilor. Mai mult, LIPUS pot fi avantajoase pentru regenerarea tesuturilor moi, cum ar fi tendoanele, ligamentele, discurile intervertebrale si cartilajele. In Statele Unite, LIPUS este o metoda de tratament aprobata de FDA. Terapia cu ultrasunete ramane subiectul cercetarii stiintifice, ceea ce inseamna ca este probabil ca, in scurt timp, sa apara noi aplicatii.

Beneficiile ultrasunetelor pentru pacient

Terapia cu ultrasunete este mai avantajoasa pentru pacienti decat alte tratamente. Tratamentul cu ultrasunete este / are ca efect:

  1. Sigur, nedureros si non-invaziv: Spre deosebire de operatii sau injectii, terapia cu ultrasunete este o metoda de tratament sigura, neinvaziva si nedureroasa.
  2. Vindecare si recuperare functionala imbunatatita: Deoarece terapia cu ultrasunete imbunatateste circulatia locala a sangelui, diminuează inflamatia si stimuleaza regenerarea tesuturilor, procesul de vindecare se accelereaza, grabind recuperarea generala a pacientului.
  3. Ameliorarea durerii: Tratamentul manual aplicat ulterior celui cu ultrasunete va fi mai putin dureros si, in consecinta, mai eficient. Mai mult, pacientul va putea sa isi execute exercitiile cu mai multa usurinta. Astfel, ultrasunetele accelereaza in mod direct recuperarea, prin efectele sale fiziologice, si indirect, prin inlesnirea terapiei cu exercitii fizice. Aceasta inseamna ca obiectivele tratamentului pot fi atinse rapid.
  4. Tratament complementar: Terapia cu ultrasunete este o modalitate usoara, simpla si eficienta de a suplimenta alte tratamente de fizioterapie, cum ar fi terapia cu exercitii fizice, tehnici de mobilizare si programe de reabilitare. Experienta ne spune ca acest lucru va creste eficacitatea unor astfel de interventii si va imbunatati rezultatele combinate ale tratamentului.

Beneficiile ultrasunetelor pentru terapeut

Terapia cu ultrasunete poate avea, de asemenea, o multitudine de beneficii pentru terapeuti:

  1. Tratament tintit: Fizioterapeutul poate viza cu precizie zona cu probleme specifice in timpul tratamentului, maximizand eficacitatea terapiei.
  2. Versatilitate:  Terapia cu ultrasunete poate fi administrata eficient pe diferite structuri de tesut, cum ar fi muschii, tendoanele, articulatiile si ligamentele. Acest lucru face ca ultrasunetele sa fie potrivite pentru un cabinet de fizioterapie in care sunt tratati multi pacienti cu diferite probleme musculo-scheletice.
  3. Efecte terapeutice benefice: Terapia cu ultrasunete stimuleaza circulatia sanguina locala si creste metabolismul in zona tratata. Acest lucru accelereaza regenerarea tesutului deteriorat. In plus, terapia cu ultrasunete poate reduce procesele inflamatorii, ceea ce o face un tratament adecvat pentru diferite afectiuni cum ar fi tendinita sau artrita.
  4. Simplitate: Terapia cu ultrasunete este o metoda de tratament foarte simpla, usor de utilizat, cu multe posibilitati si combinatii. Fiecare terapeut, indiferent de specializare, poate lucra cu aceasta terapie.

Pe scurt, terapia cu ultrasunete are multe de oferit, de la efectele sale pozitive asupra procesului de recuperare a pacientului, pana la influenta pozitiva asupra satisfactiei acestuia si a bunastarii generale. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca ultrasunetele sunt non-invazive, complet sigure atat pentru pacient, cat si pentru terapeut, potrivite pentru fiecare cabinet de fizioterapie.

Tehnologie de ultima ora

Daca sunteti decis sa utilizati terapia cu ultrasunete, este important sa verificati daca aparatul cu care veti lucra dispune de cea mai recenta tehnologie. Chiar si cele mai mici detalii caracteristice pot face o mare diferenta. Luati in considerare functii exclusive, cum ar fi capete de tratament cu ultrasunete eficiente si usor de utilizat, care va vor ghida in mod optim in timpul procesului de tratament, sau o interfata simpla si directa cu utilizatorul, care va ofera informatii corecte la momentul potrivit, facand usoara gasirea protocolului potrivit.

Aparatele cu ultrasunete Gymna sunt complet echipate si va vor sprijini optim in activitatile profesionale. Daca aveti intrebari cu privire la gama noastra de produse, nu ezitati sa ne contactati. Vom fi bucurosi sa va sfatuim cu privire la aparatul cu ultrasunete perfect pentru dumneavoastra si cabinetul dumneavoastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • one × four =