Atunci cand mobilitatea este restrictionata sau muschii nu mai sunt la fel de puternici, optiunile de tratament cu curent electric pot duce la ameliorarea sau chiar vindecarea bolilor. Dar de ce tot mai multi oameni se indreapta catre aceste alternative, care sunt avantajele si care sunt limitele si dezavantajele lor?

Metodele de terapie electrica au atat argumente pro, cat si contra. Acestea au un efect pozitiv atunci cand sunt utilizate ca tratament complementar pentru restabilirea functiei partii de corp tratate. De exemplu, stimularea nervoasa electrica transcutanata (TENS) este utilizata pentru imbunatatirea si restabilirea functiei musculare si ameliorarea durerii pentru o perioada de timp. “TENS este un tip de terapie fara efecte secundare majore si, prin urmare, este bine tolerata. In acest sens, pacientii sunt dispusi sa incerce aceasta metoda”, spune profesorul Berthold Langguth, directorul Centrului de Neuromodulare al Universitatii din Regensburg. Un alt avantaj este ca aceste tipuri de tratament pot fi efectuate usor si la domiciliu, deoarece necesita doar doi electrozi care sunt aplicati pe piele. Frecventa si latimea impulsurilor pot fi reglate dupa cum este necesar, asa cum au fost prescrise de catre medic.

Unele metode de terapie electrica ofera sanse de succes doar pentru anumite boli. Una dintre aceste metode este terapia cu unde de soc (litotripsie), utilizata pentru tratarea pietrelor la rinichi. Sunt generate unde de soc electromagnetice care trec prin tesut pana cand ajung la pietre, iar odata ajunse la acestea le desfac in fragmente mici care sunt usor de eliminat prin urina. Tesutul nu este afectat de aceasta metoda. In acelasi timp, aceeasi procedura nu a furnizat, pana in prezent, rezultate concludente in utilizarea sa in anumite afectiuni ortopedice.

Multi oameni recurg la procedurile de vindecare cu curent electric, in special cand medicamentele s-au dovedit a fi ineficiente sau cand nu vor sa sufere o interventie chirurgicala. Tratamentul cu shockwave, de exemplu, s-a dovedit a fi un tratament eficient pentru leziuni de stres, cum ar fi sindromul de pinten calcaneu sau tendinita calcificanta.

Metodele de tratament cu curent electric sunt capabile sa reduca efectiv problemele de miscare in cazul tulburarilor neurologice si mentale debilitante si, astfel, sa imbunatateasca calitatea vietii pacientului. De exemplu, Centrul Medical Universitar Freiburg utilizeaza stimularea creierului ca optiune de tratament pentru pacientii care sufera de boala Parkinson sau de epilepsie. (articol tradus de pe medica-tradefair.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • one × 4 =