Interviu cu profesorul Markus Wirz (foto), director de cercetare si dezvoltare la Institutul de Fizioterapie, Universitatea de Stiinte Aplicate din Zurich
Ca urmare a unui accident vascular cerebral sau a imbatranirii, capacitatea de deplasare a oamenilor pe propriile picioare poate fi afectata, acestia fiind nevoiti sa depinda de asistenti personali sau ajutoare si servicii auxiliare. Proiectul XoSoft ofera o solutie: un exoschelet moale care poate fi purtat ca o pereche de colanti, de rigiditate variabila, in functie de situatie.
In acest interviu, preluat de pe medica-tradefair.com, profesorul Markus Wirz explica modul in care functioneaza sistemul XoSoft, cand poate fi acesta utilizat si de catre cine.
D-le profesor Wirz, care este obiectivul proiectului XoSoft?
Prof. Markus Wirz: Proiectul XoSoft face parte din programul de cercetare al UE, Orizont 2020. Obiectivul proiectului este sa dezvolte un mecanism de sprijin pentru pacientii a caror capacitate de mers este afectata. Ati putea sa va imaginati acest lucru ca pe un tip de atela care poate compensa slabiciunea musculara a piciorului. Suntem deja familiarizati cu acest concept, gratie exoscheletelor. Acestea insa sunt de obicei realizate din materiale rigide, iar publicul tinta este format din persoane fara functii musculare ale picioarelor, care utilizeaza scaune rulante.
Spre deosebire de sistemul nostru XoSoft, care vizeaza oameni care sunt inca in stare sa mearga, dar intr-un mod foarte limitat. Scopul este de a evita problemele secundare care decurg din imobilitate.
Din ce sunt facute exoscheletele moi?
Wirz: Aceasta este o noua tehnologie. Acest tip de exoschelet este realizat din materiale moi care se ingroasa, in functie de aplicabilitate. Va puteti imagina acest lucru ca pe un tip de ciorapi sau colanti facuti dintr-un material ceva mai gros. Se pot rigidiza si astfel asigura stabilitatea in cazul in care o persoana este in picioare sau in pozitia de mers, de exemplu. In acelasi timp, acestia pot deveni din nou moi si flexibili, daca balansul la deplasare sau asezare necesita acest lucru.
XoSoft are senzori integrati. Ei masoara starea curenta a exoscheletului, respectiv a extremitatilor inferioare. Orice miscare pe care o faceti este masurata. O unitate de control utilizeaza aceste semnale pentru a prezice intentia de miscare. Apoi sunt activate acele actuatoare sau unitati care fac XoSoft fie rigid, fie flexibil, in functie de situatie.
Ce face acest tip de exoschelet diferit de cele rigide?
Wirz: Ideea de baza nu este alegerea unui exoschelet rigid sau moale. Exoscheletul moale este de fapt un concept diferit, destinat acelor oameni care inca pot merge. (…) In prezent, avem in vedere trei tipuri de “utilizatori primari” pentru acest sistem: pacientii care se recupereaza dupa un accident vascular cerebral, pacientii cu leziuni ale coloanei vertebrale sau persoanele in varsta, care prezinta o limitare a capacitatii de mers.
Obiectivul nostru este de a-i ajuta pe acesti oameni sa-si recastige capacitatea de a merge singuri si de a le oferi asistenta inteligenta. Exoscheletele rigide au acelasi scop, desi publicul tinta il reprezinta utilizatorii scaunelor cu rotile. Scopul pe termen lung al exoscheletelor rigide este de a inlocui scaunele cu rotile.
Cum pot beneficia de acest sistem pacientii afectati?
Wirz: XoSoft este un sistem modular si consta din trei module diferite, care pot fi selectate in functie de nevoile pacientului. Exista un modul care sustine gleznele si ajunge chiar sub genunchi. Apoi, exista un modul pentru articulatia genunchiului si altul pentru sprijinul articulatiei soldului. Ideea este ca utilizatorii pot imbraca XoSoft dimineata ca pe o haina obisnuita si o pot purta discret sub haine. Acest sistem le asigura sprijin in timpul mersului.
De asemenea, avem in plan un “modul de sanatate conectat”, care inregistreaza mobilitatea utilizatorilor. Acesta releva, de exemplu, daca situatia pacientului se inrautateste, in mod ideal inainte ca utilizatorul sa fie constient de acest lucru. Acestea ar fi semne subtile de degenerare, care ar putea fi tratate in timp util. In plus, “modulul de sanatate conectat” poate, de asemenea, sa monitorizeze sistemul propriu-zis si sa detecteze cand componentele individuale nu mai functioneaza corespunzator. In acest fel, acestea pot fi inlocuite inainte de a ceda.
Pe langa utilizatorii principali, utilizatorii secundari au de asemenea acces la sistem. Acestia ar putea fi experti medicali sau terapeuti, dar si ingrijitori ai familiei.
Unde vedeti beneficiile acestui sistem pentru fizioterapie si reabilitare?
Wirz: Activitatea fizica poate influenta severitatea multor boli cronice netransmisibile cum ar fi excesul de greutate, diabetul sau tulburarile musculo-scheletice. Atunci cand oamenii sunt inactivi fizic, acestia intra intr-un cerc vicios, iar sanatatea lor continua sa se deterioreze. Exercitiile sau activitatea fizica reprezinta un ajutor important in fizioterapie. Obiectivul nostru este acela de a face ca oamenii sa se miste in viata de zi cu zi. Sistemele precum XoSoft ii ajuta pe pacienti sa se deplaseze singuri si nu impun actiuni care sa duca la inactivitate.
Aceste noi tehnologii pot fi situate aproximativ intre dispozitivele care compenseaza pierderea functiilor, cum ar fi protezele, si acele dispozitive care faciliteaza antrenamentele de reabilitare, de exemplu. XoSoft este de fapt un hibrid, daca doriti. Pe de o parte compenseaza pierderea functiilor, permitand in acelasi timp si miscarea. Reabilitarea ii invata pe pacienti sa opereze dispozitivul si ulterior sa aplice acest lucru in viata de zi cu zi.
Cat de avansat este proiectul dumneavoastra?
Wirz: Am planificat trei generatii de prototipuri numite Alfa, Beta si Gama. Prototipul Alfa se refera la functia de baza, de exemplu, asigurandu-se ca senzorii masoara ceea ce ar trebui sa masoare. De la inceput, utilizatorii viitori sunt de asemenea inclusi in procesul de dezvoltare si in fiecare etapa de iteratie. In momentul de fata, suntem la limita testarii primului prototip Beta, care este testat si revizuit la Laboratorul de Miscare al Institutului de Fizioterapie. Masuram unde XoSoft intra in actiune si determina efectul pe care il are asupra miscarii. Testam diverse scenarii, cum ar fi mersul in linie dreapta, dar si mersul pe langa colturi, ridicarea sau sederea. In final, proiectul va fi completat cu prototipul Gama. Testarea acestuia va avea loc intr-un mediu casnic.
Pe site-ul intramed.ro puteti gasi o gama diversificata de aparate de kinetoterapie si recuperare fizica, precum bare si scari de recuperare, platforme vibratoare, biciclete pentru exercitii subacvatice, aparate de fitness, cadre de sustinere si alte dispozitive pentru recuperare si intretinere.