Interviu cu profesorul Wolfgang Kemmler (foto), Institutul de Fizica Medicala, Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nurnberg

Electrostimularea musculaturii intregului corp (WB-EMS – whole-body electromyostimulation) promite o pregatire eficienta a fortei musculare, cu efecte vizibile dupa doar cateva sesiuni pe saptamana. Obiectivul sau este cresterea rapida a masei musculare si reducerea grasimii corporale. Poate insa antrenamentul WB-EMS sa inlocuiasca exercitiile de forta si rezistenta conventionale? Si poate ajuta la prevenirea bolilor sau a durerii?

In cadrul acestui interviu oferit pentru MEDICA.tradefair.com, profesorul Wolfgang Kemmler, care a realizat mai multe studii pe aceasta tema, descrie publicul-tinta pentru antrenamentul EMS si raspunde la intrebarile formulate anterior.

D-le profesor Kemmler, care este principiul care sta la baza electrostimularii musculare a intregului corp?

Prof. Wolfgang Kemmler: In cazul WB-EMS, curentul de stimulare este aplicat muschilor asemanator binecunoscutei tehnologii EMS locale. Noutatea este ca nu va fi activata doar o zona individuala a corpului, fiind posibila stimularea simultana a tuturor grupelor musculare majore, cu intensitati regionale variabile. Pot fi stimulate pana la douasprezece regiuni ale corpului, cu o suprafata totala de aproximativ 2800 de centimetri patrati.

Cum poate contribui EMS la prevenirea bolilor sau a durerii din punctul dumneavoastra de vedere? Ati prefera sa o pozitionati in zona de fitness sau in cea a preventiei?

Kemmler: EMS are o mare varietate de aplicatii. Taramul terapeutic clasic utilizeaza in mod obisnuit stimularea electrica locala, asa cum se intampla, de exemplu, atunci cand scopul este regenerarea tendoanelor in cazul leziunilor ligamentului incrucisat anterior. WB-EMS este utilizata in principal in medicina preventiva, in caz special in tratamentul bolilor sistemice. La persoanele in varsta, de exemplu, aceasta se refera la asa-numita sarcopenie, pierderea tesutului muscular ca parte a procesului de imbatranire. Acestea fiind spuse, EMS sau WB-EMS pot fi, de asemenea, utilizate in domeniul fitness-ului sau a sportului de performanta.

In sporturile competitive, este mai putin folosita pentru a imbunatati performantele in anumite discipline, ci mai degraba pentru a contribui la intarirea si mentinerea musculaturii spatelui. Acest lucru este valabil pentru alergatorii sau ciclistii care nu au timp pentru exercitiile clasice. In ansamblu, exista multe domenii diferite de aplicabilitate insa, in lipsa unui scop specificat, WB-EMS ar trebui sa fie in primul rand recunoscuta ca un antrenament de forta, eficient din punct de vedere al timpului. Studiile existente arata ca efectul WB-EMS asupra masei musculare si hipertrofia sunt comparabile. Cu toate acestea, aceasta produce un efect putin mai redus asupra abilitatilor functionale, cum ar fi forta musculara sau performanta.

Ati efectuat un studiu privind antrenamentul EMS pentru sarcopenie. Ce sperati sa descoperiti?

Kemmler: Sarcopenia este o boala asociata cu procesul de imbatranire, caracterizata printr-o pierdere considerabila a masei musculare si printr-o scadere dramatica a functionalitatii. Multi oameni nu mai pot sa traiasca independent. De multe ori, sarcopenia este insotita de obezitate. Aceasta combinatie se numeste obezitate sarcopenica. Activitatea fizica ar fi o optiune de tratament in acest caz, dar multi adulti care imbatranesc si care nu au facut niciun sport pana la acest moment, nu doresc sau nu pot sa faca efort fizic.

Cum a fost efectuat acest studiu?

Kemmler: A fost un studiu controlat, randomizat, pe trei grupuri. Primului grup i-au fost administrate vitamina D si proteine, celui de-al doilea grup i-au fost administrate proteine si vitamina D plus WB-EMS, iar cel de-al treilea grup a fost considerat grup de control si i-a fost administrata numai vitamina D. Am realizat o evaluare finala dupa 16 saptamani, masurand aceiasi parametri ca si la inceputul studiului.

Care au fost rezultatele?

Kemmler: Un parametru clasic al sarcopeniei este pierderea masei musculare din brate si picioare. A existat o crestere semnificativa a masei musculare atat in grupul EMS + proteine, cat si in grupul de proteine. Ambele grupuri au prezentat o reducere a procentului de grasime corporala totala si abdominala. Grasimea abdominala, in special, este un factor de risc cardiometabolic crescut. Rezistenta si viteza de mers pe jos au crescut, insa, doar in grupul combinat WB-EMS & proteine. Viteza “normala” de mers este un parametru important pentru sanatate, deoarece este strans legata de autonomie si de mortalitate. De altfel, grupul de control nu a prezentat nicio schimbare a structurii corporale sau a capacitatii functionale, in ciuda administrarii de vitamina D.

Antrenamentul EMS este potrivit in special pentru varsta subiectilor testati, sau il recomandati si tinerilor? Care este zona de interes a acestui tip de antrenament?

Kemmler: Cred ca oamenii care sunt capabili si doresc sa faca “sport” ar trebui sa continue sa faca acest lucru. Cu toate acestea, WB-EMS poate fi o alternativa la antrenamentul de forta clasic, consumator de timp, pentru sportivii de anduranta care sufera de dureri ale muschiului erector spinal, de exemplu. De fapt, WB-EMS este o tehnologie foarte eficienta in timp. Mai ales pentru persoanele care nu dispun de motivatie sau de timp pentru a face sport, EMS este o optiune excelenta pentru a atinge anumite obiective cum ar fi cresterea masei musculare, rezistenta, stabilizarea, dar si reducerea grasimii. Ca si in cazul antrenamentului de forta traditional, efectele asupra performantei de anduranta tind sa fie usoare. Un alt aspect important este faptul ca WB-EMS ar trebui inclusa ca parte a unui program de antrenament personal, ceea ce implica o relatie stransa intre antrenor si client, pentru a asigura siguranta si eficacitatea. In acest fel, clientul se va bucura de atentia si grija constanta a trainerului, plus feedback si motivatie. Acesta este cu siguranta un factor-cheie pentru o pregatire reusita.

Institutul dumneavoastra continua cercetarea privind antrenamentul EMS si efectele sale asupra organismului? Aveti planuri de studii suplimentare?

Kemmler: Tocmai am finalizat un studiu privind durerile de spate cronice, nespecifice. Am comparat un grup care a fost tratat cu WB-EMS, cu grupuri care au beneficiat de antrenament conventional pentru spate sau de terapie cu vibratii in intregul corp, si un grup de control fara antrenament. Studiul a aratat ca toate cele trei metode de tratament au fost capabile sa reduca semnificativ intensitatea durerii. Au mai fost publicate pana acum informatii despre multiplele beneficii ale WB-EMS, dar acestea nu fusesera inca dovedite. Studiul nostru a fost capabil sa umple acest gol academic.

Intramed Romania importa si comercializeaza o gama larga de aparate destinate stimularii electrice in scop terapeutic, dar si  aparate pentru terapii combinate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • eight − four =