Aproximativ trei la suta din populatia lumii prezinta simptome specifice psoriazisului. Multi dintre cei suferinzi prezinta dureri constante cauzate de craparea si sangerarea pielii, indura umilinta cauzata de o afectiune inteleasa gresit de catre cei din jur, suporta dezamagirea provocata de lipsa unui tratament eficient si se confrunta cu complicatiile acestei boli: artrita psoriazica.

Care sunt cauzele aparitiei psoriazisului?

Cauza aparitiei psoriazisului nu este cunoscuta cu exactitate, insa medicii considera ca boala este legata de sistemul imunitar al corpului. La persoanele cu psoriazis celulele epiteliale se dezvolta prea repede. Cresterea rapida a celulelor duce la suprapunerea straturilor de piele si implicit la exfolierea acestora – de aici si aspectul descuamat al epidermei.

Fotochemoterapie – tratament cu raze UV impotriva psoriazisului

Fotochemoterapia, cunoscuta si sub numele de PUVA terapie, reprezinta un tratament de aplicare a unui medicament (psoralen) pentru a sensibiliza pielea la razele ultraviolete. Aplicarea psoralenului este fie topica (locala), fie orala (sistemica).

Razele UV incetinesc dezvoltarea epiteliala

“Ca si mecanism de actiune, razele UV actioneaza asupra ADN-ului celular si reduc ritmul de proliferare. Mecanismul fotochemoterapiei in cazul psoriazisului este bazat pe faptul ca PUVA cauzeaza fotoconjugarea psoralenilor la ADN si supresia mitozei, sintezei de ADN si proliferarii celulare”, a explicat dr. Wissam Taleb, medic dermatovenerolog in cadrul Centrului Medical Focus.

Remisiune in 90% dintre cazuri

Tratamentul pe baza de fotochemoterapie consta in 2-4 sedinte pe saptamana, doza crescandu-se treptat conform raspunsului la tratament. Frecventa sedintelor poate fi redusa, dupa remisiunea leziunilor, la o sedinta pe saptamana.

“Rezultate terapeutice excelente pot fi obtinute in psoriazisul vulgar discoid, cu remisiune in aproximativ 90% dintre cazuri, dupa 15-25 sedinte. PUVA este indicata in psoriazisul pustular, eritrodermic, palmo-plantar cronic si cel unghial. Acest tratament se considera a fi unul de prima linie pentru pacientii de peste 55 ani si care au peste 20% din suprafata corpului afectata”, a explicat medicul dermatolog din cadrul Centrului Medical Focus.

PUVA – tratament adjuvant in dermatita atopica

PUVA mai poate fi folosita ca tratament adjuvant in limfomul cutanat cu celule T (mycosis fungoides), dermatita atopica forma severa, lichen plan, mastocitoza cutanata, vitiligo, ca si tratament de preventie in fotodermatoze.

Efectele adverse pot fi eritem, ameteli, greturi, prurit, hiperpigmentare cutanata, arsuri, cefalee, uscaciunea pielii, cancere cutanate.

“Exista si contraindicatii, la pacietii cu boli renale, hepatice sau cardiovasculare severe, cataracta, la pacientii cu boli ce se agraveaza la lumina (LES, porfirie), expunerea anterioara la radioterapie sau un istoric de malignitate cutanata si sarcina”, potrivit dr. Wissam Taleb. (articol preluat de pe topfeminin.ro)

Pe site-ul nostru gasiti informatii detaliate despre lampile si panourile profesionale pentru UV-terapie marca Medisun. Aparatele comercializate de noi sunt fabricate de Schulze & Böhm GmbH, unul dintre cei mai importanti producatori de sisteme de fototerapie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • 13 + 8 =