La inceputul anului 2020, a inceput confruntarea cu un nou virus SARS, SARS-CoV-2, cunoscut si sub numele de COVID-19 sau Coronavirus. Se stia foarte putin despre impactul pe care acest virus il poate avea asupra pacientilor, sistemelor noastre de sanatate si asupra societatii noastre in general. Virusul s-a raspandit rapid, iar boala s-a transformat intr-o pandemie.

Initial, accentul a fost pus doar pe tratamentul pacientilor spitalizati, acut si grav bolnavi. Descoperim acum ca pacientii care s-au vindecat pot suferi efecte ale bolii pe termen scurt si lung. Tratamentul acestor efecte necesita mult efort si o crestere a nevoilor de reabilitare. Fizioterapeutii sunt esentiali in furnizarea acestor servicii de reabilitare.

Cele mai frecvente efecte

Desi retelele sociale sunt inundate de relatari ale persoanelor care sufera de efecte precum oboseala, slabiciunea musculara, dispneea si scaderea calitatii vietii, pana in prezent nu s-au publicat prea multe studii pe aceasta tema.

Exista totusi un studiu al cercetatorilor din Roma, privind simptomele pe termen lung ale infectiei cu COVID-19. Studiul a fost realizat pe 143 de pacienti care au fost evaluati la o medie de 60,3 zile dupa debutul primului simptom COVID-19; la momentul evaluarii, doar 18 (12,6%) nu prezentau niciun simptom asociat COVID-19, in timp ce 32% aveau 1 sau 2 simptome si 55% aveau 3 sau mai multe. Niciunul dintre pacienti nu a avut febra sau alte semne sau simptome de boala acuta. O calitate inrautatita a vietii a fost observata la 44,1% dintre pacienti. Multi acestia au raportat inca oboseala (53,1%), dispnee (43,4%), dureri articulare, (27,3%) si dureri toracice (21,7%).

Rolul kinetoterapeutului in reabilitarea pacientilor post-COVID-19

In declaratia de pozitie publicata de Societatea Regala Olandeza pentru Fizioterapie cu privire la recomandarile privind pacientii post-COVID-19, se arata: “Kinetoterapeutul poate juca un rol important in reabilitarea pacientilor cu COVID-19 care au limitari in functionarea fizica zilnica. ”

Pacientii externati sunt sfatuiti sa isi creasca treptat numarul activitatilor zilnice si le sunt recomandate exercitii fizice functionale pentru acasa.

Potrivit declaratiei, pacientii sunt indrumati catre un kinetoterapeut, fie la externare, fie de catre medicul de familie, in cazul celor care nu au fost spitalizati.

Evaluarea pacientului post-COVID-19 de catre kinetoterapeut

Recomandarile prevad ca pacientul sa fie contactat in primele 2 saptamani dupa externare sau dupa ce simptomele au disparut. Aceasta prima consultare are ca scop evaluarea limitarilor percepute in functionarea fizica. Mijloacele utilizate pentru stabilirea rezultatului clinic sunt:

  • Scala functionala specifica pacientului (PSFS)
  • Saturatia cu oxigen si frecventa ritmului cardiac inainte, in timpul si dupa activitatea fizica
  • Scala Borg CR10 pentru dificultati de respiratie si oboseala inainte, in timpul si dupa activitatea fizica

De asemenea, este esential sa se ia in considerare daca un pacient a fost internat la ATI si prezinta simptome ale sindromului de terapie intensivă (PICS), deoarece acesti pacienti au, de obicei, o toleranta foarte mica la efort. Un alt factor important este verificarea existentei comorbiditatilor dobandite inainte sau din cauza COVID-19, inclusiv a organelor posibil afectate. Pe baza informatiilor obtinute de la alti furnizori de servicii medicale si de la pacient, kinetoterapeutul decide daca fizioterapia este indicata.

Pacientii post-COVID-19 cu indicatii pentru fizioterapie

In cazul pacientilor care au primit indicatii pentru fizioterapie, care au o capacitate functionala redusa si/sau niveluri reduse de activitate fizica, pentru a-si creste treptat numarul activitatilor zilnice si mobilitatea fizica, kinetoterapeutul le va oferi indrumari si instructiuni pentru efectuarea exercitiilor specifice si va monitoriza progresul realizat. Pentru a minimiza riscul de desaturari periculoase si suprasolicitare:

  • Saturatia oxigenului pacientului trebuie masurata inainte, in timpul si dupa exercitiile sau activitatile fizice (limita inferioara in timpul repausului ar trebui sa fie de 90% si in timpul exercitiului 85%).
  • Pacientii trebuie sa efectueze exercitii fizice numai in conditii casnice, cu parametrii de antrenament prescrisi in ceea ce priveste frecventa, intensitatea, timpul/durata si tipul.

Pentru pacientii care sunt slabiti din cauza terapiei intensive, recomandarea este de a fi indrumati (prin medicul lor de familie) catre un centru de reabilitare, deoarece riscul de suprasolicitare este mare.

Urmarirea functionarii fizice a pacientului post-COVID-19

La nivel international, organizarea asistentei medicale si a urmaririi clinice este diferita. In unele tari, precum Tarile de Jos, dupa 6 saptamani de la externare, majoritatea pacientilor sunt supusi unei evaluari suplimentare a functiei pulmonare, cardiace si sunt supusi la teste de efort.

Aceste informatii vor ajuta kinetoterapeutul sa prescrie exercitii mai specifice si sa indrume pacientii bazandu-se pe necesitatile si obiectivele lor. Obiectivele tratamentului pot viza imbunatatirea activitatilor vietii de zi cu zi, cresterea nivelului de activitate fizica si/sau a capacitatii de exercitiu (ex. forta musculara si toleranta la efort).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • 12 − nine =