catherine Duggan1

Persoanele obeze si sedentare au un risc crescut de cancer, dar mecanismele care stau la baza acestui lucru sunt putin intelese. Angiogeneza, procesul prin care corpul construieste vase de sange, este un fenomen comun pentru formarea tesutului adipos si remodelare, dar si pentru vascularizarea tumorilor.

“Angiogeneza este o functie vitala in cazul in care se formeaza noi vase de sange, de exemplu in timpul vindecarii ranilor”, explica Catherine Duggan, cercetator principal in Divizia Stiinte de Sanatate Publica a Centrului de Cercetare a Cancerului “Fred Hutchinson” din Seattle, Washington. “Din pacate, acest lucru poate ajuta si dezvoltarea tumorilor, dependente de aceste vase de sange prin care isi furnizeaza substantele nutritive si oxigenul”.

Unii cercetatori afirma ca “angiopreventia”, adica prevenirea cresterii celulelor tumorale prin prevenirea angiogenezei, ar putea fi o strategie importanta pentru prevenirea cancerului la persoanele sanatoase, dar medicamentele care blocheaza acest proces ar putea avea efecte adverse, ceea descurajeaza utilizarea lor.

Duggan, alaturi de autorul principal al studiului, Anne McTiernan, si de colegii sai,  au repartizat aleatoriu 439 de femei supraponderale sau obeze, sanatoase, femei sedentare in post-menopauza, cu varste intre 50 si 75 de ani, pe patru brate de studiu adoptate pentru a masura efectul exercitiilor si dietei asupra nivelurilor de proteine legate de angiogeneza.

Cele patru brate de studiu au fost:

  • o dieta restrictiva caloric, in care femeile au limitat aportul de calorii pana la 2000 kcal pe zi, incluzand mai putin de 30 % de calorii grase
  • un exercitiu de aerobic, in care femeile au efectuat 45 de minute de exercitii, de la moderate si pana la viguroase, cinci zile pe saptamana
  • o combinatie intre dieta si exercitii
  • un brat de control (fara interventie)

Dupa ajustarea datelor pentru indicele de masa corporala, varsta si rasa/etnie, cercetatorii au descoperit ca in medie, dupa 12 luni, femeile din bratul dieta, bratul de exercitii fizice si cel de dieta + exercitii au pierdut 8.5, 2.4 , respectiv 10.8 procente din greutatea corporala, semnificativ mai mari decat pierderea medie in greutate pentru femeile din bratul de control (0.8%).

Dupa 12 luni, comparativ cu femeile din bratul de control, cele din bratul dieta si bratul dieta + exercitii au avut un nivel semnificativ mai mic al proteinelor asociate cu angiogeneza, acest efect nefiind insa evident la cele care au efectuat doar exercitiul de aerobic. Cercetatorii au observat, de asemenea, o tendinta liniara a acestei scaderi, ceea ce inseamna ca nivelul proteinelor asociate cu angiogeneza este din ce in ce mai redus, odata cu scaderea in greutate.

“Stim ca excesul de greutate si o viata sedentara sunt asociate cu cresterea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Cu toate acestea, nu stim exact de ce”, a spus Duggan. “Studiul nostru arata ca pierderea in greutate este o metoda sigura si eficienta de imbunatatire a profilului angiogenic la indivizii sanatosi. Am fost surprinsi de magnitudinea schimbarii anumitor biomarkeri, odata cu pierderea in greutate”, a mai spus ea.

“Exercitiul fizic este important pentru a ajuta scaderea in greutate si pentru a o mentine, insa doar el singur nu poate produce o scadere in greutate semnificativa. Studiul nostru arata ca schimbarea stilului de viata – in acest caz modificari simple ale dietei pentru a reduce greutatea, pot scadea factorii de risc pentru cancer”, afirma Duggan.

(sursa: medica-tradefair.com)

Pentru exercitii fizice cu efecte benefice atat in domeniul medical, cat si in cel al intretinerii corporale, vizitati oferta noastra de aparate profesionale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • 3 × one =