Yuichi Kurita

Un mic dispozitiv vibrator, adaugat la instrumentele chirurgicale, ar putea spori sensibilitatea chirurgilor in ceea ce priveste perceperea diferitelor forme si texturi din interiorul organismelor pacientilor. Inginerii de la Universitatea Hiroshima au proiectat micul dispozitiv vibrator, ce poate fi atasat la orice instrument chirurgical portabil si care poate fi utilizat  fara a necesita o pregatire suplimentara pentru medici.

In timpul interventiilor chirurgicale minim invazive, chirurgii se bazeaza pe instrumente lungi, subtiri, de metal pentru a explora corpurile pacientilor. Astfel de interventii chirurgicale laparoscopice reduc suprafata de taiere si minimizeaza cicatricile, insa chirurgii nu isi mai pot folosi degetele cu scopul de a sesiza informatii esentiale cu privire la organele interne.

“Am inceput aceasta lucrare in urma cu sase ani, incercand sa crestem sensibilitatea degetului uman, dar, in 2012, ne-am gandit ca o mai mare sensibilitate ar putea fi valoroasa in timpul interventiilor chirurgicale minim invazive. Instrumentele medicale tipice obtin informatii despre starea pacientului. Sunt foarte putine dispozitive insa, care au rolul de imbunatati abilitatile medicilor”, a declarat Yuichi Kurita (foto), autorul principal al studiului si profesor asociat la Universitatea din Hiroshima.

Vibratorul, numit PZT Actuator, se ataseaza instrumentului chirurgical si vibreaza in palma chirurgului intr-un ritm constant. Vibratiile sunt atat de subtile, incat nu pot fi simtite. Cu toate acestea, vibratia constanta, uniforma, imbunatateste sensibilitatea chirurgului in raport cu alte senzatii, neregulate.

Pentru testare, au fost folositi voluntari legati la ochi, carora li s-a cerut sa foloseasca forcepsul cu PZT Actuator atasat la maner, pentru a identifica diferite texturi de hartie abraziva si pentru a gasi o minge mica de polistiren in interiorul unei cupe umpluta cu silicon. Aceste teste mimeaza detectarea texturii tesutului si identificarea unei tumori solide.

Rezultatele acestor teste si alte analize au aratat ca exista o gama a intensitatii vibratiilor care imbunatateste semnificativ sensibilitatea oricui. Instrumentul nu trebuie sa fie reglat fin pentru fiecare utilizator, ceea ce inseamna ca PZT Actuator trebuie sa fie robust si simplu de utilizat.

PZT Actuator este folosit in conditii de siguranta fata de pacienti, deoarece dispozitivul vine in contact doar cu manerul instrumentului, nu si cu interiorul corpului pacientului. Vibratiile sunt atat de subtile, incat acestea nu misca instrumentul chirurgical folosit.  Alimentarea cu energie electrica este, de asemenea, sigura pentru medici si pacienti.

“Urmatorul nostru set de experimente va confirma utilitatea PZT Actuator in situatii chirurgicale. Inainte de a putea da acest instrument in folosinta, trebuie sa dezvoltam, de asemenea, o metoda de a mentine o buna igiena a aparatului, astfel incat sa fie intotdeauna sigur pentru pacienti”, a declarat Kurita.

Echipa de cercetare responsabila pentru PZT Actuator include ingineri matematicieni si medicali. Cercetatorii au testat mai intai dispozitivul prin modelare matematica, folosind calcule pe patru tipuri de neuroni si raspunsul lor la diferite niveluri de stimulare mecanica. Termenul matematic care descrie fenomenul prin care un semnal nedetectabil constant intensifica un semnal neregulat simultan se numeste efect de rezonanta stocastica. (articol tradus de pe site-ul medica-tradefair.com)

INTRAMED SRL importa si comercializeaza o gama completa de instrumente chirurgicale purtand marca GEOMED®, pe care o puteti vizualiza aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • 17 − 17 =